Ölümsüz ağaç olan zeytin ağacı 2 bin yıla kadar yaşayabilir.
Eksi zamanlardan beri bilgeliğin ve barışın simgesi olarak görülen zeytinden
elde edilen yağın faydaları saymakla bitmiyor.
Zeytinyağının faydaları
- Zeytinyağının hücreleri koruyucu özelliği vardır.
İçeriğinde bulunan oleiprine adlı maddenin sayesinde hücre yenileyici özelliği
vardır.
- Zeytinyağı kansere karşı savaşır ve lezyonları engeller.
- Yemeklerin dışında merhem olarak da kullanılmaktadır.
Tahrişin neden olduğu acıyı giderir, yanmaya karşı yumuşatıcı rol oynar.
- Zeytinyağı yara ve enfeksiyonlara iyi gelir.
- Sindirim sisteminin olumlu etkileyip mide asidinin
azalmasına fayda sağlar.
- Bağırsakların çalışmasını düzenler. Besinlerin iyi
emilmesine yardımcı olur.
- Gastrit ve ülsere karşı korunmada yardımcıdır.
- Safrada ve dalakta taş oluşumunu önleyici etkisi vardır.
- Karaciğer sancılarına ve sarılığa iyi gelir.
- Kabızlık gidericidir. Kahvaltıdan önce 1-2 kaşık kabızlığa
karşı alınabilir.
- Hemoroide karşı içilebilir.
- İçeriğindeki E vitamini ve oleik asit sayesinde emik
gelişimini destekler.
- Gebe ve emziren annelere önerilir. Bebeğin beyninin
gelişiminde etkilidir.
- Diyet besinlerinde kullanımı önerilir.
- Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır.
- Zeytinyağı yüksek tansiyonu düşürür.
- Kötü huylu kolesterolü azaltırken, iyi huylu kolesterolü
artırır.
- Kalp krizi riskini azaltır. Kanın pıhtılaşması riskini yok
eder.
- İnek sütüne eklendiğinde içeriğindeki linoleik asit
sayesinde anne sütüne yakın bir değer elde edilmektedir.
- Doğal antioksidan kaynağı olan zeytinyağı hücreleri
yenileyip yaşlanma etkilerini geciktirir.
- İçeriğindeki E,A,D ve K vitaminleriyle çocuklara
faydalıdır.
- İçeriğindeki manganez, bakır gibi mineraller kemik
gelişimine yardımcı olur.
- Doğal güzellik iksiri olan zeytinyağı cilde ve saçlara çok
faydalıdır. Cildi besleyip yumuşatır.
- Diyabet hastalarının diyetinde önerilen tek yağ zeytinyağıdır.
- Kireçlenmeye karşı savaşır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder