16 Ekim 2016 Pazar

Buzdolabında saklanacak gıdalar

Et, balık, kümes hayvanlarının etleri ve süt ürünlerinin buzdolabında tutulmasının önemini herkes bildiği halde aynı kuralın pilav, makarna ve şehriyeden yapılan gıdalar için de uygulanması gerektiğini birçok kişi bilmez. Pişmemiş pirincin, makarnanın veya şehriyenin buzdolabına konması gerekmez ama pişirildikten sonra ve hamur halinde satılan taze makarnanın buzdolabında saklanması gerekmektedir. Bu tür pişmiş gıdalar mutfak tezgahının üzerinde, tencere içinde ve ocağın üzerinde bütün gece bırakılırlarsa veya yiyecek satılan dükkanların veya lokantaların tezgahları üzerinde tutulurlarsa üzerlerinde kişiyi hasta yapabilecek mikroplar ürer. Aynı şey nişastalı tatlılar ve hamur topakları ve içinde mayonez bulunan salata ve sandviçler için de geçerlidir. Bütün bu gıdalar yemek zamanı gelinceye kadar buzdolabında saklanmalıdır.


Peki bu tür gıdaların satıldığı bir dükkanda yiyecekler buzdolabından çıkarılıp size verileceğine tezgahın üzerinden alınıp veriliyorsa ne yapmanız gerekir ? Dükkan sahibine satın alacağınız gıdaların buzdolabından çıkarılıp verilmesini istediğinizi söyleyin. Eğer o dükkanda bu tür yiyecekler buzdolabından çıkarılıp müşterilere satılmıyorsa doğrudan buzdolabından çıkarılıp satılan bir dükkandan yiyecek1erinizi satın alın. Bayatlamış bir gıdayı buzdolabında tutmakla tazeleştiremezsiniz, emniyet açısından, taze satılan yiyeceklerin birçoğu normal olarak buzdolabında tutulmalıdır.

Gıda zehirlenmesi vakalarının büyük bir çoğunluğu uzun bir süreden beri buzdolabının dışında kalmış yiyeceklerin yenmesinden ortaya çıkmaktadır. Gıda zehirlenmesi yılın her ayında görülmekle birlikte vakalardaki artış daha çok sıcak yaz aylarına rastlamaktadır. Bu nedenle gerek evde, gerekse dükkan ve restorantlarda yemek pişiren kişilerin gıdaları emniyetli bir biçimde muhafaza etmeyi bilmeleri gerekmektedir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en basit kural gıdaların ya dumanı üstünde sıcak sıcak veya çok soğuk tutulmasıdır. Gıda zehirlenmesine neden olan mikropları çok soğuk veya çok sıcak ısı öldürür. Oda ısısında dışarıda bırakılan yiyeceklerin üzerinde çok geçmeden mikroplar üremeye başlar. Gıdaların bayat olduğunun her zaman tadından, kokusundan ve görünüşünden anlaşılamayacağını unutmayın. Görünüşü, tadı ve kokusu normal olan yiyecekler üzerinde gene de sizi hasta edebilecek mikroplar bulunabilir.

Soğuk yiyecekleri buzdolabından çıkarır çıkmaz servis yapın. Bu özellikle deniz ürünleri, et, kümes hayvanlarının etleri, içinde krema veya suni krema olan sebzeler, salatalar, pirinçli salatalar, tatlılar ve pastalar için çok önemlidir.

Sıcak olarak yenecek bir yiyeceği sıcak sıcak buzdolabına koyabilir misiniz ? Evet. Ancak bu yiyeceğin en kısa bir zamanda buzdolabında soğuması için yemeği ya derin olmayan bir kap içinde veya küçük kaplara bölerek buzdolabına kaldırın. Çabuk servis yapan bir dükkandan aldığınız bir tavuğu buzdolabına koymadan önce içinde bulunduğu alüminyum torbadan çıkarın ve küçük parçalara bölün. Teneke kutular içinde satılan gıdaların arta kalanları da hemen bir başka kaba konup ağzı da kapatılarak buzdolabına kaldırılmalıdır.

Buzluktan çıkardığınız et, kümes hayvanlarının etleri veya balığı buzlarının yavaş yavaş çözülmesi için ya buzdolabında tutun veya mikrodalga firında buzlarını çözün. Bu tür gıdaların buzdolabının dışında buzlarının çözülmesi için bırakılması üzerlerinde mikropların üremesine neden olur. Bir kez buzluktan çıkarılıp buzları çözülmüş olan et, kümes hayvanlarının etleri ve balığı tekrar dondurmayın. Bunları ya 24 saat kadar buzdolabında tutabilirsiniz ya da hemen pişirmeniz gerekir.

Özellikle kıyma, sakatat, kümes hayvanlarının etleri ve deniz ürünleri buzdolabının en soğuk yerinde saklanmalıdır. Bu çiğ gıdaların sularının buzdolabının alt raflarındaki pişmiş gıdaların üzerine akmamasına ve gıda zehirlenmesi yapan mikropların pişmiş gıdalara geçmemesine dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.