Tatlı patates Convolvulaceae familyasından bir sebzedir.
Sadece görünümü yüzünden bu ismi almıştır, bildiğimiz patatesle akrabalığı
yoktur. Tatlı patates yumruları için
tropik, subtropik ve ılıman bölgelerde yetiştirilmektedir. Orta Amerika
ve Meksika kökenlidir. Perulular sebzeyi 8000 yıldır kullanmaktadırlar.
Avrupa'ya Kristof Kolomb tarafından getirilmiştir.
Son zamanlarda, tatlı patates sade süs bitkisi olarak,
kentsel bahçelerde de çok popüler hale gelmiştir. Bitki 30 cm'ye kadar
boylanabilir. Doğası gereği çok yıllık olan bitki ılıman iklimlerde bir yıllık
olarak yetişir. Geleneksel olarak tatlı patates, normal patates gibi, yumrular
ile 2-3 parçaya bölünerek yayılır.
Tatlı patates Çin,
Vietnam, Endonezya, Filipinler, Papua Yeni Gine, Küba, Uganda gibi ülkelerde
yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bir gıda ürünü olmasının dışında sebzenin
yaprak ve dal içeren sürgünleri hayvan yemi olarak kullanılır. Bitkinin
yumruları yüzde 70 oranında nişasta, yüzde 10 şeker, yüzde 5 protein, A,B ve C
vitaminleri içerir. Ayrıca toprak üstü yeşil kısımları da besin maddeleri
açısından zengindir. Bitkinin taze yaprakları ve filizleri de yenilir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder