Tavşancıl Otu Apiaceae familyasından Avrupa ve Kuzey
Afrika'da yetişen iki yıllık bir bitkidir. 150 cm ye kadar boylanır. Tohumları
çok hoş bir kokuya sahiptir. Tohumlarının yatıştırıcı ve anti-inflamatuar
etkisi vardır. Ayrıca tohumları Orta Doğu'da tütsü olarak yakılarak evde hoş
koku olması sağlanır.
Mide spazmı ve adet sancıları sırasında tohumlarından çay
hazırlanarak içilir. Çay için 1 tatlı kaşığı tohum ve 250 ml sıcak su
karıştırılır. 1 saat demlenir. Günde 4 kez 1/4 bardak içilir.
Halk hekimliğinde tavşancıl otu solucan düşürücü olacak
kullanılır. Ayrıca, İshal, dizanteri, gastrit rahatsızlıkları ile ödem atıcı
olarak taze ottan hazırlanan karışımından yararlanılır. Karışımı hazırlamak
için 100 gram taze tavşancıl otu 7 gün boyunca 200 ml saf alkolde bekletilir.
Kas spazmları, öksürük, cilt problemlerinde 10 damla olarak günde 2 kez
alınmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder