21 Ekim 2016 Cuma

Yalancı akasya (Robinia pseudoacacia)

Yalancı akasya ülkemize cumhuriyet döneminde getirildiği için cumhuriyet ağacı adıyla da bilinir. 20-25 metreye kadar boylanabilene bir ağaçtır. Gövdesi gri esmer renktedir. Taze sürgünleri dikenlidir. Beyaz renkli çiçekleri hoş kokuludur. Yaprak koltuklarından salkımlar şeklinde aşağıya sarkarlar. Meyveleri bakla şeklindedir.

Yalancı akasyanın anavatanı Kuzey Amerika olmaktadır. 1601 yılında ilk olarak Avrupa'ya getirilmiştir. En çok Macaristan ve Romanya’da orman ağacı olarak yetiştirilir. En iyi nehir kenarında sulak topraklarda yetişir.


Yalancı akasya odunu maden direği, tel direği, araba tekerleği yapımı ve diğer alanlarda kullanılır. Bunların dışında yakacak odun olarak da kullanılır. İyi bir bal bitkisidir. Sarı renkte kristalleşmesi yavaş bal üretimine katkıda bulunur.

Yalancı akasya uzun dönemlerden beridir halk hekimliğinde kullanılır. Çiçekleri büzücü, anti-inflamatuar, balgam söktürücü, analjezik ve antispazmodik etkilere sahiptir. Gastrointestinal sistem, böbrek ve mesane, böbrek taşı hastalığı, tromboflebit, radikülit, miyosit, osteochondrosis, romatizma, nevralji, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Akut gastrit ve peptik ülser hastalığında yaprak ve genç sürgünlerinin tentürü ve kabuklarının haşlaması kullanılır.

Yalancı akasya kullanırken bitkinin çeşitli bölümlerinin içerdiği robinin alkaloidi sayesinde toksik etkilere sahip olduğunu bilmek gerekir.  Kırıklık, bulantı, kusma, baş ağrısı ve uyku hali eşliğinde zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.

Bitkinin çiçek ve tohumları yüzde 12 oranında uçucu yağ ihtiva eder. Parfümlerde uçucu yağı kullanılır. Ayrıca tohumları kahve yerine tüketilir. Yaprakları ve genç filizler hayvan yemi olarak tüketilir. Yapraklarından mavi boya elde edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.