29 Eylül 2016 Perşembe

Adaçayı (Salvia officinalis)

Yemeklerimizin lezzetçisi adaçayı, aynı zamanda soğuk algınlığına karşı etkili bir doğal ilaç... Ateşi düşürüyor, öksürüğü kesiyor, bütün bunların yanı sıra halsizliği ve yorgunluğu da ortadan kaldırıyor...

Adaçayı (Salvia officinalis)
Latince ’de ‘iyileştirmek, sağlığına kavuşturmak’ anlamına gelen salvare kelimesinden türemiştir. Adaçayı, ıhlamur, nane ve biberiye gibi bitkilerin tüm iyileştirici niteliklerini bünyesinde toplar. Birçok türü olan bitkinin en çok bulunan ve yararlı iki türü; ilaçlık adaçayı ve yabani adaçayıdır. Hoş kokusuyla çorba, yemek ve ızgaralarımıza büyük lezzet verir. Yapraklarından ve çiçeklerinden yararlanılan adaçayının başlıca özelliği uyarıcı oluşudur. Kan dolaşımını etkiler, sinir sisteminin işlevlerinde yardımcı olur. Sürmenaj geçirenlere, kansızlık çekenlere, hastalıktan yeni kalkmışlara önerilir, asabiyete ve gerginliğe karşı da oldukça etkilidir.


Lezzetçi Adaçayı
Adaçayı yaprakları, daha çiçeklenmeye başlamadan, Mayıs ve Haziran aylarında toplanır. Bitkinin yaprakları, kuru ve güneşli günlerde, öğle saatinde toplanır ve gölgede kurutulur. Adaçayını, yemeklerinizde, çorbalarınızda, ızgara etlerinizde ve soslarınızda bol bol kullanabilirsiniz. Özellikle mantı, makarna, erişte ve dana külbastıda yemeğe hoş bir aroma ve değişik bir tat verir.

Sağlık Dostu
Adaçayı, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların baş düşmanıdır. Üşütme ve soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan kusma, ishal, öksürük, boğaz ağrısı, boğaz iltihapları gibi durumlarda kullanıldığı takdirde bu tür şikâyetler kısa sürede ortadan kalkar. Ayrıca etkili bir ateş düşürücüdür ve yine soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkan ateş, gece terlemesi gibi rahatsızlıkların giderilmesi konusunda kısa sürede etki gösterir. Adaçayının çiçekleri sirkenin içinde bir süre bekletildikten sonra, ateşli hastanın vücuduna masaj yapılarak sürülürse, ateşi düşürür ve yorgunluğu alır, canlandırıcı etki gösterir. Öksürük ve boğaz ağrısına karşı, bir çay kaşığı adaçayını 1 su bardağı suda haşlayıp ılındıktan sonra içebilirsiniz ya da bu suyla gargara yapabilirsiniz.

Adaçayının en önemli özelliklerinden birisi de kanı temizleyici olmasıdır. Ayrıca solunum organlarını mideyi de temizler. Sıkıştırıcı, kapatıcı niteliğiyle tüm kanamalara, kadınlarda normal olmayan akıntılara karşı iyi gelir. İçinde östrojen hormonunu etkileyen bir madde olduğu için adet kanamalarını düzenler, menopoz dönemindeki sıkıntıları azaltır. Ancak gebelik döneminde fazla tüketilmesi halinde düşüklere yol açtığı görüldüğünden, bu dönemde alınması tavsiye edilmez. İdrar söktürücü olması ve spazmlara karşı olumlu etkileri ve onarıcı özellikleriyle böbrek tembellikleri, ödemler, gut hastalığı, romatizma ve migren gibi rahatsızlıkların tedavilerinde yardımcı rol oynar.


Cilt sağlığını koruyan adaçayı, saç dökülmelerini de yavaşlatır ve saçlı deriyi temizleyip mikroplardan arındırır. Yaralara, apselere, ülserlere, çıbanlara, soğukların açtığı yara ve bereler, kesiklere, burkulmalara, şişmelere karşı, 1-2 avuç adaçayını 1 litre suda kaynatıp, soğuduktan sonra pamuk yardımıyla yaralı bölgenin üzerine losyon ve kompres biçiminde kullanılmasında fayda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.