Yemeklerimizin lezzetçisi adaçayı, aynı zamanda soğuk algınlığına karşı
etkili bir doğal ilaç... Ateşi düşürüyor, öksürüğü kesiyor, bütün bunların yanı
sıra halsizliği ve yorgunluğu da ortadan kaldırıyor...
Adaçayı (Salvia officinalis)
Latince ’de ‘iyileştirmek, sağlığına kavuşturmak’ anlamına gelen salvare
kelimesinden türemiştir. Adaçayı, ıhlamur, nane ve biberiye gibi bitkilerin tüm
iyileştirici niteliklerini bünyesinde toplar. Birçok türü olan bitkinin en çok
bulunan ve yararlı iki türü; ilaçlık adaçayı ve yabani adaçayıdır. Hoş
kokusuyla çorba, yemek ve ızgaralarımıza büyük lezzet verir. Yapraklarından ve
çiçeklerinden yararlanılan adaçayının başlıca özelliği uyarıcı oluşudur. Kan
dolaşımını etkiler, sinir sisteminin işlevlerinde yardımcı olur. Sürmenaj
geçirenlere, kansızlık çekenlere, hastalıktan yeni kalkmışlara önerilir,
asabiyete ve gerginliğe karşı da oldukça etkilidir.
Lezzetçi Adaçayı
Adaçayı yaprakları, daha çiçeklenmeye başlamadan, Mayıs ve Haziran
aylarında toplanır. Bitkinin yaprakları, kuru ve güneşli günlerde, öğle
saatinde toplanır ve gölgede kurutulur. Adaçayını, yemeklerinizde, çorbalarınızda,
ızgara etlerinizde ve soslarınızda bol bol kullanabilirsiniz. Özellikle mantı,
makarna, erişte ve dana külbastıda yemeğe hoş bir aroma ve değişik bir tat
verir.
Sağlık Dostu
Adaçayı, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların baş düşmanıdır. Üşütme
ve soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan kusma, ishal, öksürük, boğaz
ağrısı, boğaz iltihapları gibi durumlarda kullanıldığı takdirde bu tür şikâyetler
kısa sürede ortadan kalkar. Ayrıca etkili bir ateş düşürücüdür ve yine soğuk
algınlığı nedeniyle ortaya çıkan ateş, gece terlemesi gibi rahatsızlıkların
giderilmesi konusunda kısa sürede etki gösterir. Adaçayının çiçekleri sirkenin
içinde bir süre bekletildikten sonra, ateşli hastanın vücuduna masaj yapılarak
sürülürse, ateşi düşürür ve yorgunluğu alır, canlandırıcı etki gösterir.
Öksürük ve boğaz ağrısına karşı, bir çay kaşığı adaçayını 1 su bardağı suda
haşlayıp ılındıktan sonra içebilirsiniz ya da bu suyla gargara yapabilirsiniz.
Adaçayının en önemli özelliklerinden birisi de kanı temizleyici olmasıdır.
Ayrıca solunum organlarını mideyi de temizler. Sıkıştırıcı, kapatıcı
niteliğiyle tüm kanamalara, kadınlarda normal olmayan akıntılara karşı iyi
gelir. İçinde östrojen hormonunu etkileyen bir madde olduğu için adet
kanamalarını düzenler, menopoz dönemindeki sıkıntıları azaltır. Ancak gebelik
döneminde fazla tüketilmesi halinde düşüklere yol açtığı görüldüğünden, bu
dönemde alınması tavsiye edilmez. İdrar söktürücü olması ve spazmlara karşı
olumlu etkileri ve onarıcı özellikleriyle böbrek tembellikleri, ödemler, gut
hastalığı, romatizma ve migren gibi rahatsızlıkların tedavilerinde yardımcı rol
oynar.
Cilt sağlığını koruyan adaçayı, saç dökülmelerini de yavaşlatır ve saçlı
deriyi temizleyip mikroplardan arındırır. Yaralara, apselere, ülserlere,
çıbanlara, soğukların açtığı yara ve bereler, kesiklere, burkulmalara,
şişmelere karşı, 1-2 avuç adaçayını 1 litre suda kaynatıp, soğuduktan sonra
pamuk yardımıyla yaralı bölgenin üzerine losyon ve kompres biçiminde
kullanılmasında fayda vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder