29 Eylül 2016 Perşembe

Balkonda yetişecek bitkiler

Aromalı taze otları küçük saksılarda yetiştirmek öncelikle keyif veren bir iş. Dalından koparıp daha çok tazeyken yemeklerimize kattığımız nanenin, kekiğin, fesleğenin veya biberiyenin içerdiği tat ve aroma pazardan satın aldıklarınıza oranla çok daha fazla olacaktır.

Gözünüzde bir canlandırın, balkonunuzda veya cam önündeki pencere nişi üzerinde yeşil yapraklı saksıları… Kendi yetiştirdiğiniz bu aromatik otların hoş görünümü bir yana her biri birer şifa ve sağlık deposu.

Bu küçük bahçıvanlık işi için öncelikle kaliteli bir toprağa, ot tohumlarına, dilediğiniz boy saksılara ve çimlendirme kaplarına ihtiyacınız var. Bu malzemelerin birçok çeşidini yapı marketlerinden temin edebilirsiniz.


Vazgeçilmez aroma nane

Özellikle çayı hoş bir aromaya sahiptir. İyi bir verim için büyüdükçe yapraklarını sapıyla birlikte makasla kesmeyi ihmal etmeyin. Uzun ömürlü bir bitki olan naneyi yarı gölgelik bir ortamda yetiştirmeniz gerekiyor. Toprağını sık sık sulamalısınız.

Narin yapraklı dereotu

Mutfağımızda çok kullanılan bir yeşillik olan dereotu yarı gölgelik bir yerde yetiştirmelisiniz. Bir yıllık bir bitki olan dereotunu yarı gölgelik bir yerde yetiştirmelisiniz. Bir yıllık bir bitki olan dereotunun toprağını nemli bırakmaya özen gösterin. Sularken yapraklarını ıslatmamaya dikkat edin.

Olmazsa olmaz maydanoz

Bir yıllık bir bitki olan maydanoz Türk mutfağında en çok kullanılan aromalı otlardan biridir. Et, sebze, salata ve hamur işlerine çok yakışan maydanozu yarı gölge bir ortamda hiç susuz bırakmadan, toprağı daima nemli olarak yetiştirmelisiniz.

Mis kokulu fesleğen

Bir yıllık bitki fesleğen özellikle makarna soslarında sıkça kullanılır. Güneşi iyi gören bir yerde yetiştirmelisiniz. Özellikle sabahları sulanması gereken fesleğen, soğukta kaldığında kökleri çürüyor.

Kralların otu biberiye

Özellikle et ve tavuk yemeklerine yakışan keskin aromalı biberiye yetiştirilmesi kolay bir baharattır. Uzun ömürlü biberiyeyi iyi güneş gören bir yerde düzenli sulamayla kolayca yetiştirebilirsiniz.

Aromalı bitki tohumlarını ekme yöntemi

· Çimlendirme kaplarına üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde toprak doldurun. Toprağın kaliteli olmasına dikkat edin.
· Kapların her birinin içine 10-12 adet tohum serpin.
· Tohumların üzerine çok ince bir tabaka toprak serpin.
· Toprağın üzerine çok az su gezdirin.

· Çimlendirme kaplarının üzerine şeffaf kapağını kapatın. Bu kapları tohumun cinsine göre az veya çok gören bir yerde bekletin. Yaklaşık 15 gün içinde çimlenmeye başlayacaktır. Tohumlar çimlendikten sonra toprağıyla birlikte daha büyük saksılara aktarmak gerekiyor. Bu arada düzenli sulamayı a ihmal etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.