Aromalı taze otları küçük saksılarda yetiştirmek öncelikle keyif veren bir
iş. Dalından koparıp daha çok tazeyken yemeklerimize kattığımız nanenin,
kekiğin, fesleğenin veya biberiyenin içerdiği tat ve aroma pazardan satın
aldıklarınıza oranla çok daha fazla olacaktır.
Gözünüzde bir canlandırın, balkonunuzda veya cam önündeki pencere nişi
üzerinde yeşil yapraklı saksıları… Kendi yetiştirdiğiniz bu aromatik otların
hoş görünümü bir yana her biri birer şifa ve sağlık deposu.
Bu küçük bahçıvanlık işi için öncelikle kaliteli bir toprağa, ot
tohumlarına, dilediğiniz boy saksılara ve çimlendirme kaplarına ihtiyacınız
var. Bu malzemelerin birçok çeşidini yapı marketlerinden temin edebilirsiniz.
Vazgeçilmez aroma nane
Özellikle çayı hoş bir aromaya sahiptir. İyi bir verim için büyüdükçe
yapraklarını sapıyla birlikte makasla kesmeyi ihmal etmeyin. Uzun ömürlü bir
bitki olan naneyi yarı gölgelik bir ortamda yetiştirmeniz gerekiyor. Toprağını
sık sık sulamalısınız.
Narin yapraklı dereotu
Mutfağımızda çok kullanılan bir yeşillik olan dereotu yarı gölgelik bir
yerde yetiştirmelisiniz. Bir yıllık bir bitki olan dereotunu yarı gölgelik bir
yerde yetiştirmelisiniz. Bir yıllık bir bitki olan dereotunun toprağını nemli
bırakmaya özen gösterin. Sularken yapraklarını ıslatmamaya dikkat edin.
Olmazsa olmaz maydanoz
Bir yıllık bir bitki olan maydanoz Türk mutfağında en çok kullanılan
aromalı otlardan biridir. Et, sebze, salata ve hamur işlerine çok yakışan
maydanozu yarı gölge bir ortamda hiç susuz bırakmadan, toprağı daima nemli
olarak yetiştirmelisiniz.
Mis kokulu fesleğen
Bir yıllık bitki fesleğen özellikle makarna soslarında sıkça kullanılır.
Güneşi iyi gören bir yerde yetiştirmelisiniz. Özellikle sabahları sulanması
gereken fesleğen, soğukta kaldığında kökleri çürüyor.
Kralların otu biberiye
Özellikle et ve tavuk yemeklerine yakışan keskin aromalı biberiye
yetiştirilmesi kolay bir baharattır. Uzun ömürlü biberiyeyi iyi güneş gören bir
yerde düzenli sulamayla kolayca yetiştirebilirsiniz.
Aromalı bitki tohumlarını ekme yöntemi
· Çimlendirme kaplarına üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde toprak
doldurun. Toprağın kaliteli olmasına dikkat edin.
· Kapların her birinin içine 10-12 adet tohum serpin.
· Tohumların üzerine çok ince bir tabaka toprak serpin.
· Toprağın üzerine çok az su gezdirin.
· Çimlendirme kaplarının üzerine şeffaf kapağını kapatın. Bu kapları
tohumun cinsine göre az veya çok gören bir yerde bekletin. Yaklaşık 15 gün
içinde çimlenmeye başlayacaktır. Tohumlar çimlendikten sonra toprağıyla
birlikte daha büyük saksılara aktarmak gerekiyor. Bu arada düzenli sulamayı a
ihmal etmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder