Çemen (Trigonella
foenum-graecum L.) bitkisinin günümüzde gıda, eczacılık, kozmetik ve tıp gibi alanlarda
kullanılmakla birlikte halk hekimliğinde de kullanımı bilinmektedir.
Halk hekimliğinde çemen bağırsak yumuşatıcı, tahriş
giderici, gaz giderici, hazmı kolaylaştırıcı, balgam söktürücü, anne sütünü
artırıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Ayrıca ateş düşürücü, bronşit,
boğaz ağrısı giderici, yaraları iyileştirici ve kan şekerini düşürücü özelliği
dolayısıyla şeker hastalığı ve kanser tedavisinde de kullanılmaktadır.
Çemenin afrodizyak etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
Ayrıca yapılan deneylerde farelere karşı uzaklaştırıcı
etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Tohumlarında bulunan saponinden dolayı çemen iştah açıcı,
bronşit ve boğaz ağrısını hafifletici, balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcı
özelliğe sahiptir.
İçeriğindeki müsilajdan dolayı yumuşatıcı özelliği vardır,
öksürük ilacı olarak çemenden yararlanılabilir.
Acı yapısından dolayı sindirim sistemini uyararak sindirim
işlemini kolaylaştırıcıdır.
Çemen ishal tedavisinde yararlıdır.
Emziren annelerde süt artırıcı özelliği vardır.
Çemen ayrıca böbrek ve karaciğer hastalıklarına, çarpıntıya,
kan zehirlenmesine, mide ve bağırsak tembelliğine, ateş düşürmeye, rahim
iltihaplarına ve akıntıya, idrar yolları ve böbrek kum ve iltihaplarına, böbrek
ve mesane taşlarını parçalamaya ve nefes darlığına faydalıdır.
Çemen yağının bal mumu ile karıştırılıp elde edilen merhemi
soğuktan ortaya çıkan çatlaklara iyi gelir. Bunun dışında çemen yağı mersin
yaprağının suyu ile karıştırılıp saçlara sürülürse saç dökülmesini durdurur ve
saçları besleyip parlatır.
Çemen tohumu incirle birlikte lapa haline getirilip vücutta
bulunan şişliğin üzerine konulduğunda şişlikleri hafiflettiği bilinmektedir.
Çemen tohumu ezilerek merhem haline getirilir ve sivilcelere
karşı pansuman olarak bu merhemden yararlanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder