30 Eylül 2016 Cuma

Dağ akçaağacı (Acer Pseudoplatanus L.)

Doğada 30-35 m yüksekliğe ve gövdesinin çapı 1,5 metreye ulaşan büyük, sıkı piramit şekilli şemsiyeye sahip ağaçtır. Ormanda ters oval veya geniş silindirik şemsiyeye sahip olur. Yaşlı ağaçlarda gövdesinin kabuğu gri kahverengi renkte olup, ince şeritlerle çatlayıp dökülerek alttan yeni genç katla yenilenir. Genç dalları kahverengi gri renkli dairesel gözlerle kaplanmıştır. Sürgünler oval, sivri uçlu, sarımsı yeşil renktedir. Yaprakları iri, 8-17 cm uzunlukta ve eninde olup, 5 dilimlidir. Üstte koyu yeşil, altta beyazımsı veya morumsu renkte olup, genç yapraklar alt taraftan tüycüklerle kaplıdırlar. İri yapraklarda bu tüycükler dökülerek sadece aşağıdaki yaprağın ana damarlarının köşelerinde kalmış olur. Yaprakların sapları 7-20 cm uzunluktadır.

Çiçekleri ufak, sarımsı yeşil renkte olup, 5-16 cm uzunlukta çоkçiçekli salkımlarda birikir. Çiçek sapı tüycüklerle kaplanmıştır. Kanatlı meyveleri 6 cm uzunluktadır. Meyveleri kahverengi renktedir. Meyveleri bazen çıplak ve seyrek tüycüklerle kaplıdır. Nisan-Haziran aylarında çiçek açar, ağustosta meyvesi olgunlaşır.


Çoğalması: Doğada genellikle tohumla, kültürel halde ise generatif ve vegetatif yolla çoğalır. Kültürel halde eskiden beri yetiştirilmektedir.

Dağ akçaağacının faydaları

- Bitkinin reçinesi cilde iyi gelir.
- Yapraklarının ishal kesici etkisi vardır.


Dağ akçaağacı Türkiye'de Marmara bölgesinde doğal olarak yetişmektedir. Kerestesi için kullanılan akçaağaç ayrıca müzik aletleri, mobilya ve parke yapımında da kullanılmaktadır. Bitkinin bir diğer adı da çınar yapraklı akçaağaçtır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.