Evde saksıda ananas yetiştirmek mümkündür. En önemlisi dikim için gereken
materyali çok fazla uzaklarda aramaya gerek yok; süpermarkete gidip iyi bir
ananas seçmek yeterli olacaktır.
Markette ananası iyice kontrol edin. Üst yeşil yaprakları yeterince kalın
ve güçlü olsun. Yapraklar parlak yeşil olmalıdır. Sarımsı renk büyük ihtimalle
hasar görmüş ve bozulmaya başlamış meyveye işaret eder.
Ananasla birlikte marketten eve dönüyoruz ve üst kısmını koparıyoruz.
Keskin bir bıçakla alt yapraklarını temizliyoruz. Bir iki parmak kalınlığında
bir temizlik yaptıktan sonra yeşil ananas kafasını suya koyuyoruz. Sıcaklık en
az 21-24 derece, ışıklandırma orta düzeyde olmalıdır.
Yaklaşık 3 hafta sonra
ananas kafası kök salmaya başlayacak ve 3-7 hafta sonra iyi bir kök
oluşacaktır. Saksımızı 2,5 : 2 : 2 : 1 : 1 oranında çim toprağı, torf, iri taneli nehir
kumu ve perlitten elde ettiğimiz harç ile dolduruyoruz. Ananasın dikimini
yapıyoruz.
Dikimden bir hafta sonra saksıyı daha aydınlık bir yere almanız gerekir.
Ancak direkt güneş ışığı gelmeyecek şekilde yerleştiriniz. Bitkiye düzenli
olarak yumuşak ve soğuk olmayan suyu pıskırtın. Mayıs ile Eylül arası ayda 2-3
kez ananası sıvı kompleks besinlerle besleyin. Diğer zamanlar ayda bir beslemek
yeterlidir. Besin sulamadan 2 saat sonra verilmelidir.
Kış aylarında, dinlenme süresinde, oda sıcaklığı yaklaşık 16-18 ° C, orta
sulama olmalıdır. Yılda bir kere saksı değişimi yapılması gereklidir. 3-5 yıl
sonra, yetiştirilen ananasın tadını
çıkarabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder