Marsıvan otu veya şifalı solucan otu bitkisi Birleşikgiller
familyasından kokulu çok yıllık bir bitkidir.
1-1.2 metreye kadar boylanır. Anavatanı
Anadolu'dur. Avrupa, Kafkasya, Kuzey İran ve Orta Asya'da yaygındır. Ülkemizde
Orta ve Doğu Anadolu'da yetişir.
Uçucu yağlı baharat kültürüne ait eski bir bitkidir. Eski
dönemlerde her evin yakınında bir marsıvan otu vardı, çünkü kötülükler
uzaklaştırdığına inanılırdı. Marsıvan otu eskilerden beri hem baharat hem tıbbi
bitki olarak kullanılmaktadır.
Marsıvan otu temmuz aylarında çiçek açar. İçindeki uçucu
yağların varlığı bitkinin toprak üstü kısımlarının nedeniyle tatlı balsamik
aroması ve acı ve baharatlı tadı vardır. Akşamları eşsiz bir koku salgılar.
Bitkinin çiçek ve yapraklarında yararlı maddeler bulunur.
Bunların arasında uçucu yağlar, C ve A vitaminleri, tanen sayılabilir.
Marsıvan otu tıpta midenin çalışmasının normalleşmesi ve
bağırsaklarda iltihabın giderilmesi için kullanılır. Hepatit hastalığının
tedavi edilmesi için hazırlanan ilaçların parçasıdır. Halk hekimliğinde, ağrı
kesici ve solucan düşürücü olarak bilinir. otsu kısmı insektisit olarak
kullanılır.
Büyük bir bitki olduğundan bir bahçeye 1-3 adet dikilmesi
yeterli gelir. Bitki kaprissiz ve kuraklığa dayanıklıdır. Kış soğuklarında
yetişebilir. Toprak konusunda çok seçici değil, sadece asitli toprakları ve göllenmeyi
sevmez, ama güneşli alanları tercih eder.
Marsıvan otu genellikle ayırma yöntemi ile çoğaltılır.
Ayırma işlemi sonbahar veya ilkbaharda gerçekleştirilir. Bitki bir yerde 6-8
yıl büyüyebilir. Bakımı basittir. Kar sonrası ilkbaharda genç sürgünlerin
büyümesini teşvik etmek için eski sürgünler budanır. Sulama ve gevşek
toprakları sever.
Marsıvan otu nadiren hastalık ve zararlılara yakalanır.
kendine özgü kokusu ile bahçedeki diğer bitkileri zararlılardan korur.
Gıda amaçlı olarak iyi gelişmiş yaprakları toplanır. Hasat uçucu
yağların en çok biriktiği Temmuz ayında yapılır. Kâğıdın üzerinde ince bir
tabaka halinde yayarak kurumaya bırakılır. Daha sonra koyu renkli hava geçirmez
cam kaplarda muhafaza edilir.
Taze veya kuru halde marsıvan otu turşularda aroma verici
olarak, alkollü içecek sektöründe çeşitli içeceklerin hazırlanmasında
kullanılır. Antik çağlardan bu yana bazı peynir ve süzme peynirlere
lezzet vermek için de kullanılır. Avrupa mutfağında çorbalarda, kek pasta
yapımında bitkiden yararlanılır. Yağlı et, sığır, kaz ve av eti için
kullanılır. Taze kokulu yaprakları ve çiçekleri salatalara eklenir. Ayrıca
meyveli içecekler, jöle, reçel, likör ve biralara ilave edilir. Ayrıca bitkiden
ünlü balzamik çay yapılır. Aroması için tütüne eklenir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder