Böğürtlen herkes tarafından bilinen bir meyvedir. Genelde
yol kenarlarında görürüz. Ama yetiştiriciliği konusunda pek bilgimiz yoktur.
Bugünkü yazımızda Böğürtlen nasıl yetiştirilir konusunun detaylarına değineceğiz.
İklim ve toprak:
Böğürtlen çalımsı dikenli bir bitkidir. Çeşitli ıslah
çalışmaları ile dikensiz hale getirilmiştir. Birçok iklim ve çevre şartlarına
adapte olan bir bitkidir. Toprağın pH seviyesi olarak 6-7 arasında olmalıdır.
Kireçli topraklarda ıslah çalışmaları yapılır. Kükürtlü ürünlerle çalışmalar
yapılabilir. Sülfit formunda sıvı ıslah kükürtleri kullanılabilir.
Gübreleme:
Böğürtlen organik maddece güçlü toprakları sever. Toprak
analizi yapılarak gerekli oranlarda gübrelemesi yapılır. Genellikle dekara 5-7
ton yanmış hayvan gübresi verilir. Dekara 10 kilo saf azot, 7-8 kilo saf
fosfor, 12-13 kilo saf potas ihtiyacı vardır. Bu miktarların yarısı ilk yıl,
yarısı ikinci yıl verilir.
Dikim:
Dikim mesafesi 2 metreyle 1-1,5 metre arasında tavsiye
edilir. Bazı çeşitlerde böğürtlen çalısının kolları yana gider. Bu türün dikimi
3 metre ile 1,5-2 metre arasındadır.
Budama:
Olgun sürgünler meyve verdikten sonra toprak yüzeyinden
kesilir. Ertesi yıl genç sürgünün meyve vermesi sağlanır. Çalılıkların her bir
tanesinin yaklaşık 14-15 yıldır. En verimli yılları 4-5 yıldan sonra başlar.
Budanmazsa bu sene meyve veren sürgün seneye çok az meyve
verecektir. Taze sürgünlerin besinini almış olacak. Bundan dolayı budama
böğürtlende olmazsa olmazlar arasındadır.
Hastalık ve zararlıları:
Böğürtlende kök sistemi 40 cm den derine gitmez. Kök
çürümeleri tarz hastalıklar görülebilir. Aşırı sulama yapılmamalıdır.
Hastalıklar ilaçlama ile kontrol altına alına biliniyor. Yaprak bitleri, beyaz
sinekler ve kırmızı örümcekler havalar ısındığında ortaya çıkabilir. İlaçlama
yapılarak bu zararlılardan da kurtulunur.
Ekim öncesinde toprakta bulaşık hastalık varsa önlemi
alınır. Sürülerek otla mücadele yapılır.
Hasat:
Böğürtlende hasat genellikle sabahın serin saatlerinde
yapılır. 2-3 defa hasat yapılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder