4 Ekim 2016 Salı

Böğürtlen nasıl yetiştirilir?

Böğürtlen herkes tarafından bilinen bir meyvedir. Genelde yol kenarlarında görürüz. Ama yetiştiriciliği konusunda pek bilgimiz yoktur. Bugünkü yazımızda Böğürtlen nasıl yetiştirilir konusunun detaylarına değineceğiz.

İklim ve toprak:

Böğürtlen çalımsı dikenli bir bitkidir. Çeşitli ıslah çalışmaları ile dikensiz hale getirilmiştir. Birçok iklim ve çevre şartlarına adapte olan bir bitkidir. Toprağın pH seviyesi olarak 6-7 arasında olmalıdır. Kireçli topraklarda ıslah çalışmaları yapılır. Kükürtlü ürünlerle çalışmalar yapılabilir. Sülfit formunda sıvı ıslah kükürtleri kullanılabilir.

Gübreleme:

Böğürtlen organik maddece güçlü toprakları sever. Toprak analizi yapılarak gerekli oranlarda gübrelemesi yapılır. Genellikle dekara 5-7 ton yanmış hayvan gübresi verilir. Dekara 10 kilo saf azot, 7-8 kilo saf fosfor, 12-13 kilo saf potas ihtiyacı vardır. Bu miktarların yarısı ilk yıl, yarısı ikinci yıl verilir.



Dikim:

Dikim mesafesi 2 metreyle 1-1,5 metre arasında tavsiye edilir. Bazı çeşitlerde böğürtlen çalısının kolları yana gider. Bu türün dikimi 3 metre ile 1,5-2 metre arasındadır.

Budama:

Olgun sürgünler meyve verdikten sonra toprak yüzeyinden kesilir. Ertesi yıl genç sürgünün meyve vermesi sağlanır. Çalılıkların her bir tanesinin yaklaşık 14-15 yıldır. En verimli yılları 4-5 yıldan sonra başlar.

Budanmazsa bu sene meyve veren sürgün seneye çok az meyve verecektir. Taze sürgünlerin besinini almış olacak. Bundan dolayı budama böğürtlende olmazsa olmazlar arasındadır.



Hastalık ve zararlıları:

Böğürtlende kök sistemi 40 cm den derine gitmez. Kök çürümeleri tarz hastalıklar görülebilir. Aşırı sulama yapılmamalıdır. Hastalıklar ilaçlama ile kontrol altına alına biliniyor. Yaprak bitleri, beyaz sinekler ve kırmızı örümcekler havalar ısındığında ortaya çıkabilir. İlaçlama yapılarak bu zararlılardan da kurtulunur.

Ekim öncesinde toprakta bulaşık hastalık varsa önlemi alınır. Sürülerek otla mücadele yapılır.



Hasat:

Böğürtlende hasat genellikle sabahın serin saatlerinde yapılır. 2-3 defa hasat yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.