Hünnap (Zizyphus jujuba) son yılarda talep gören Türkiye'ye
özgü bir meyvedir. Sıfır kalori olması itibariyle, C vitamini kaynağı ve
bronşit gibi hastalıklara iyi gelmesi nedeniyle "doktor hünnap" adını
almıştır. Hünnap yetiştiriciliği kolay olduğundan alternatif tarım olarak
tercih edilebilir.
Hünnap tohumdan veya çelikten üretilebilir. Tohumdan üretim
çok kolay değildir Çünkü tohumları serttir ve kolay kolay üretimi sağlanamıyor.
Tohumun seyreltilmiş asitte bekletilmesi veya çıtlatarak üretimin yapılması
mümkündür. Tabii bunlar zor işlemdir. Genellikle hünnap yetiştiriciliğinde
yetişmiş olan ağaçların diplerinden çıkan sürgünlerin kökten ayrılarak tüplere
veya bahçelere dikilerek çoğaltılması daha uygundur. Bu yöntemde bitki daha
hızlı gelişiyor. Ayrıca kökten ayrılıp dikildiği için yozlaşma görülmeden
tekrar aynı şekilde randımanlı hünnap elde ediliyor. Hünnap suyunu çok
verdiğiniz ve düzenli budamasını yaptığınızda çok hızlı ve güzel gelişen bir
ağaçtır.
Aşırı killi ve su tutan topraklarda meyve yetiştiriciliği
yapılmamalıdır. Killi tınlı toprak yapısı yetiştiriciliğe daha uygundur. Suyun
olmadığı alanlarda hünnap yetiştiriciliği yapmak çok zor. Çünkü hünnap suyu çok
seven bir bitkidir. Bundan dolayı yetiştiricilik aşamasında suyu bol
tutulmalıdır.
Hünnapların çelikle üretiminde mesafe yaklaşık olarak 6x6,
7x7 veya 8x8 olmalıdır. Bunların içinde 6x6 tavsiye edilen aralıktır. Hünnaplar dikildikten 4-5 yıl sonra meyve vermeye
başlıyorlar. Çok dikenli bir meyvedir. Çok sık dikilirse ağaçlar birbirine
girer. Bu da üreticiyi sıkıntıya sokar. Bundan dolayı dikim mesafesine çok
dikkat edilmelidir.
Eylül-Ekim aylarında iyi yanmış ahır gübresi veriliyor.
Büyükbaş ve küçükbaş gübresi karıştırılarak veriliyor.
Ortalama ağaçtan 15-20 kilo verim alınıyor. Bu miktara
çeşide göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin, iri çeşit bir hünnapta 20-25
kilo alınabiliyor. Küçük ve kurutulmaya yatkın hünnaplarda ise 10-15 kilo verim
alınabiliyor.
Hünnap kendine verimlidir. Tozlayıcısı olmayan bir ağaçtır. Soğuğa
dayanıklı bir meyvedir. Sadece seçilen bahçelerin sulama koşullarının iyi
olması gerekir. Bakımı çok kolaydır. Yabancı ot çapası ve kışın düzgün bir
şekilde budaması yapılır.
Eylül 25'ten sonra hünnabın hasadı yapılır. Dikenli olduğu için hasat elle yapılmıyor. Toplaması değnekle ağaçlara vurularak yapılır. Ağacın altına
serilen örtüde hünnaplar birikiyor. Daha sonra ayrılıp, çuvallanıp pazara
sunuluyor.
Kökten sürgün veren hünnap dikimi nasil olmalı numaranızı bildirirseniz size resim atarim
YanıtlaSilMerhaba,hunnaplarımız var,bahçıvanım.akasya likonika (uzun dikenli) fidanı veya tohumu arıyorum.bulamadım.
Sil