4 Ekim 2016 Salı

Hünnap nasıl yetiştirilir?

Hünnap (Zizyphus jujuba) son yılarda talep gören Türkiye'ye özgü bir meyvedir. Sıfır kalori olması itibariyle, C vitamini kaynağı ve bronşit gibi hastalıklara iyi gelmesi nedeniyle "doktor hünnap" adını almıştır. Hünnap yetiştiriciliği kolay olduğundan alternatif tarım olarak tercih edilebilir.

Hünnap tohumdan veya çelikten üretilebilir. Tohumdan üretim çok kolay değildir Çünkü tohumları serttir ve kolay kolay üretimi sağlanamıyor. Tohumun seyreltilmiş asitte bekletilmesi veya çıtlatarak üretimin yapılması mümkündür. Tabii bunlar zor işlemdir. Genellikle hünnap yetiştiriciliğinde yetişmiş olan ağaçların diplerinden çıkan sürgünlerin kökten ayrılarak tüplere veya bahçelere dikilerek çoğaltılması daha uygundur. Bu yöntemde bitki daha hızlı gelişiyor. Ayrıca kökten ayrılıp dikildiği için yozlaşma görülmeden tekrar aynı şekilde randımanlı hünnap elde ediliyor. Hünnap suyunu çok verdiğiniz ve düzenli budamasını yaptığınızda çok hızlı ve güzel gelişen bir ağaçtır.

Aşırı killi ve su tutan topraklarda meyve yetiştiriciliği yapılmamalıdır. Killi tınlı toprak yapısı yetiştiriciliğe daha uygundur. Suyun olmadığı alanlarda hünnap yetiştiriciliği yapmak çok zor. Çünkü hünnap suyu çok seven bir bitkidir. Bundan dolayı yetiştiricilik aşamasında suyu bol tutulmalıdır.



Hünnapların çelikle üretiminde mesafe yaklaşık olarak 6x6, 7x7 veya 8x8 olmalıdır. Bunların içinde 6x6 tavsiye edilen aralıktır. Hünnaplar dikildikten 4-5 yıl sonra meyve vermeye başlıyorlar. Çok dikenli bir meyvedir. Çok sık dikilirse ağaçlar birbirine girer. Bu da üreticiyi sıkıntıya sokar. Bundan dolayı dikim mesafesine çok dikkat edilmelidir.

Eylül-Ekim aylarında iyi yanmış ahır gübresi veriliyor. Büyükbaş ve küçükbaş gübresi karıştırılarak veriliyor.

Ortalama ağaçtan 15-20 kilo verim alınıyor. Bu miktara çeşide göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin, iri çeşit bir hünnapta 20-25 kilo alınabiliyor. Küçük ve kurutulmaya yatkın hünnaplarda ise 10-15 kilo verim alınabiliyor.

Hünnap kendine verimlidir. Tozlayıcısı olmayan bir ağaçtır. Soğuğa dayanıklı bir meyvedir. Sadece seçilen bahçelerin sulama koşullarının iyi olması gerekir. Bakımı çok kolaydır. Yabancı ot çapası ve kışın düzgün bir şekilde budaması yapılır. 


Eylül 25'ten sonra hünnabın hasadı yapılır. Dikenli olduğu için hasat elle yapılmıyor. Toplaması değnekle ağaçlara vurularak yapılır. Ağacın altına serilen örtüde hünnaplar birikiyor. Daha sonra ayrılıp, çuvallanıp pazara sunuluyor.

2 yorum:

  1. Kökten sürgün veren hünnap dikimi nasil olmalı numaranızı bildirirseniz size resim atarim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,hunnaplarımız var,bahçıvanım.akasya likonika (uzun dikenli) fidanı veya tohumu arıyorum.bulamadım.

      Sil

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.