Yediden yetmişe herkes için vazgeçilmez bir besin olan
patates nasıl yetiştirilir konusunun detaylarına bu yazımızda yer vereceğiz.
Patates nasıl yetiştirilir?
Hazırlık:
Öncelikle, hububat ekilmiş tarlalar biçildikten sonra tarla
derin sürülür. Anız tamamen toprağa karıştırılıp çürümesi beklenilir. 1-2 defa
daha toprak işleme yapılabilir. Kış bu şekilde atlatıldıktan sonra, yağmur suyu
ve kar suyunu tarla bünyesinde muhafaza ettikten sonra, ilkbaharda toprak
hazırlığı diskaro ile yapılır. Ekinden önce tırmıkla toprak patates ekimine
hazır hale getirilir.
Verimi etkileyen en önemli şartlardan biri de toprak
hazırlığıdır. Toprağın daha da zenginleşmesini sağlamak için azotlu gübrelerle
sulama yapılabilir. Toprak hazırlığı sonbaharda başlanır. Toprak tahlili
yaptırılıp hangi gübreye ne kadar ihtiyaç varsa o kadar gübre kullanılır.
Münavebe:
Patates tarlasına üst üste üç sene ekim yapılmaz. Bunun
nedeni yumruyla hastalıkların bulaşmasıdır. Ne kadar kaliteli tohum
kullanılırsa kullanılsın ertesi yıl verim ve kalite düşüyor. Bundan dolayı
baklagiller, tahıllar, yem bitkileri gibi bitkilerin ekilmesi tavsiye edilir.
Hasat sonrasında yapılan yanlışlardan biri küçük yumruların
toplanmamasıdır. O yıl patates zararlıları bu yumrularla besleniyorlar. Ertesi
yıl aynı tarlaya patates dikilirse tekrar aktif hale geçerek bitkiye zarar
vermeye başlıyorlar. Bunun sonucunda bitkide kalite ve verim düşüklüğü meydana
geliyor. Bundan dolayı üst üste 3 sene patates ekilmemesi gerekir.
Ekim:
Önemli olan toprak sıcaklığıdır. Toprak sıcaklığı 8-10
dereceye geldiğinde patateslerin ekimi yapılabiliyor. Dikim için Orta Anadolu
ve Kuzey bölgelerde yüzde 80 ana ürün olarak yetiştirilmektedir. Genel olarak
dikimler Nisan-Mayıs ayına rastlıyor. Akdeniz bölgesinde turfanda Aralık-Ocak
aylarında dikiliyor.
Dekara 250-300 kilo kadar tohumluk kullanılır. Sıra arası
mesafe sıra üzeri mesafe tohumluk patateslerde 70 cm'e 25 cm, yemeklik
patateslerde 70 cm'e 30-35 cm olarak belirlenir. Bu mesafe yakalanamazsa
verimde ve kalitede düşme görülebilir.
Bakım:
Dikim yapıldıktan sonra çıkıştan 15-20 gün sonra 5-10 cm
boyuna ulaştığında çapalama yapılıyor. İlerleyen dönemlerde boğaz doldurma
işlemleri yapılıyor. Genellikle bitkinin su ihtiyacına göre sulama işlemlerine
başlanıyor.
Sulama için bitkinin su ihtiyacına bakılmalıdır. Bitkide
geçici pörsümeler varsa sulama zamanının geldiği anlaşılır. Boğaz doldurmayla
birlikte genellikle sulama yapılır. Yumrular oluşup şişmeye başladığında
bitkinin suya ihtiyacı olmaktadır.
Doğada her şey belirli bir denge içerisindedir. tarlayı
fazla ya da eksik sulamanın dezavantajları vardır. Eksik sulamada bitki
çimlenmede zorluk yaşıyor. Çıkışlarda sorun çıkıyor. Bitki ilerleyen aşamalarda
su stresine maruz kalıyor. Özellikle tohum bağlama döneminde yaprak uçlarında
yanıklık ve bitki yumrularında şekil bozukluğu ortaya çıkabiliyor.
Suyun fazlası da bitkiye zararlıdır. Tarlalar çoraklaşıyor.
Doğal denge bozuluyor, kalite ve verim düşüyor, hastalık ve zararlılar için
uygun ortam oluşuyor ve besinlerin yıkanarak tarladan uzaklaşmasına neden
oluyor.
Gübreleme:
Patates tarımı için gerekli olan makro elementler; azot,
fosfor ve potasyumdur. Fosforun tamamı dikimden önce, potasyumun yüzde 70'i
dikimden önce, azotun yüzde 30-40'ını dikimle birlikte atmak gerekir. Boğaz
doldurma işleminden sonra parçalar halinde verilmesi öneriliyor. Fosfor bitkide
saçak kök oluşumunu teşvik ediyor. Sonraki dönemde özellikle yapraklanma
evresinde bitkinin azot ihtiyacı vardır. İlerleyen dönemlerde potas ihtiyacı baş
gösteriyor, çünkü patates bitkisinin topraktan en çok kaldırdığı elementlerin
başında potasyum geliyor. Potasyum patates için hem verim hem de kalite
elementidir. Bitkide verimi artırır. Kuru madde miktarını artırır. Hasatta ve
depoda zedelenmeleri azaltır. Hastalık ve zararlıların gelişimini azaltır ve
suyun ekonomik olarak kullanılmasını sağlar.
Genelde ekimle birlikte kompoze gübre atılıyor. İlerleyen
dönemlerde çapalama sırasında genel olarak tercih edilen gübre üre, sonraki
dönemlerde amonyum nitrat ya da amonyum sülfat gübreleri, yağmurlama sulama
sistemiyle verilir. Toprak analizi ve eğer yapılabiliyorsa yaprak analizi de
öneriliyor.
Hastalık ve zararlılar:
Patateste genellikle telkurtları, boz kurtlar, patates
güvesi, patates böceği gibi zararlılar vardır. Mildiyö, fungus ve diğer
hastalıklar da görülmektedir.
Patates tohumluğunun 50-75 gram ağırlığında ve 6 cm çapında
olması lazım. Patates yumrusu daha büyük boyutlara ulaştığında bıçakla
kesiliyor. Bu işlemlerin yapıldığı sırada tohumluğun ilaçlanması gerekir. Bunun
için fungusitlerle ilaçlama yapılıyor. Bu şekilde ilaçlama yapılmadan dikilmiş
patatesler, özellikle bir önceki yıldaki hasattan kalmış olan zararlıların
etkisine maruz kalmaktadır. Bu da ilerleyen dönemde bitkide verim ve kalitede düşüşe
neden oluyor.
Hastalıklar arasında patates kanseri yoğun bir şekilde
görülebiliyor. Bununla mücadele etmenin etkili yolu da münavebe sistemi,
sertifikalı tohumluk kullanımıdır.
Sertifikalı tohumluk tercih edilmelidir. Çünkü
hastalıklardan arındırılmıştır, herhangi bir virüs bulaşmamıştır, fungus veya
hastalık bulaşmamıştır. Bundan dolayı tohumluk seçimi oldukça önemlidir.
Hasat:
Yapraklar kuruyup, sararıp kahverengi olduğunda ve yumrular
kabuk aldığında hasat zamanı gelmiştir. Toprağın tav durumuna göre, sulama
yapılmalıdır. Bu şekilde hasat sırasında meydana gelen yaralanmalar önlenmiş
olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder