Kapari kozmetik ve gıda sanayiide kullanılan ve ayrıca idrar söktürücü,
kuvvet söktürücü gibi tıbbi özellikleri olan kullanım alanı oldukça geniş olan
bir tıbbi bitkidir. Ekstratının anti-aging özelliği olduğu bilinen kapari
kozmetik sanayiinin de vazgeçilmez malzemelerindendir. Ancak kaparinin asıl
önemi tomurcuklarının gıda olarak kullanılmasından kaynaklanır. Kapari
bitkisinin çiçek tomurcukları mineral maddeler açısından çok zengindir. 100
gram çiğ kaparide 67 mg kalsiyum, 65 mg fosfor, 9 mg demir ve 14 gram protein
bulunur.
Halk arasında devedikeni, kebere gibi değişik isimlerle anılmaktadır. Kıraç
ve taşlık alanlarda iyi gelişen bir bitkidir. Kurağa çok dayanıklıdır. Kökleri
40 metre derinlere gittiğinden erozyona karşı da kullanılmaktadır.
Kaparinin tohumları fideliğe erken ilkbaharda ekilir. Toprak seviyesinden
15-20 cm yükseklikte hazırlanan fideliğe eşit oranda yanmış koyun gübresi,
orman toprağı ve kumun karıştırılması ile elde edilen harç yayılır. Tohum ekimi
20-25 cm mesafede ve 10 cm derinlikteki karıkların sırtına veya düz fideliklere
yapılır. Kullanılan tohum miktarı metrekareye 6-9 gram olarak ayarlanır.
Tavlı toprağa yapılan ekim sonrasında fidelik düzenli olarak sulanır. Yabancı
ot alma işlemi yapılır.
Tohum ekiminden bir ay kadar sonra çimlenme görülür. Yaz boyunca iyi
gelişmiş fidanlarda çiçek ve meyve oluşabilir. Yazın bakım işlemleri devam eden
fidelerin toprak üstü kısımları kurur ve kesilerek söküm zamanına kadar fidelikte
bırakılır. Kapari yetiştiriciliğinde tüp yerine fideliklerde yetiştirilmesi
önerilir.
Ege bölgesinde Aralık-Ocak aylarında diğer bölgelerde meyve fideleri söküm
zamanında fideler sökülür. Tarlada hazırlanan çukurlarda dibe bir miktar yanmış
ahır gübresi, üzerine bir miktar toprak koyularak dikilir. En uygun dikim
zamanı Mart-Nisan aylarıdır. Fidenin üzeri 2-3 cm toprakla kapatılır ve
etrafına çanak yapılarak yağmur sularından faydalanması sağlanır. İlkbaharda
sürgün veren genç kapari bitkilerine 1-2 kez su verilir.
Gerekli görüldüğünde yabancı otlar alınmalıdır. İkinci yıldan itibaren
sulama gerekmedikçe yapılmaz ama yabancı ot temizliğine devam edilir.
İyi gelişmiş fidelerde ilk yıldan itibaren tomurcuk ve çiçek görülür ve
tomurcuk hasadı yapılabilir. Ancak ekonomik ürün 2-3 yılda elde edilir. Bundan
dolayı 2. yıldan itibaren toplanması tavsiye edilir. Hasatta sadece tomurcuklar
toplanır. Tomurcuklar günü gününe salamura edilir. Daha sonra asıl işleme
merkezlerine yollanır. Bu merkezlerde işlendikten sonra geçici konserve haline
getirilir ve ihraç edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder