30 Eylül 2016 Cuma

Kurbağakaşığı (Alisma plantago-aquatica L.)

Kurbağakaşığı Kurbağakaşığıgiller familyasından bir bitkidir. SU sinirotu da denilmektedir. 40-100 cm yüksekliğinde sapları olan ve iri yapraklı bir bitki olup Haziran-Eylül aylarında çiçek açmaktadır. Çiçekler daha sonra siyah tohumlu meyveler vermektedirler.

Kurbağakaşığının anavatanı Avusturalya kıtasının soğuk ve nemli bölgeleri olmaktadır. Ülkemizde su kenarlarında, hendek ve bataklılarda doğal olarak yetişir.

Kurbağakaşığı tarım alanlarında mücadele edilen yabancı otlardan biridir. Özellikle ülkemizde çeltik alanlarında bu otla mücadele edilmektedir.


Kurbağakaşığının faydaları

Bitkinin yaprakları ve kökleri halk tıbbında kullanılır. Çiçeklenme öncesinde yaprakları, sonbaharda kökleri toplanır. Tanen, acı madde, şekerler, nişasta, yağ ve reçine gibi maddeleri bileşiminde bulundurur.

İdrar artırıcı, ishal ve spazm giderici etkilerinden dolayı kullanılmaktadır. Mesane iltihabı ve böbrek taşları için kullanılır.

Kurbağakaşığı bitkisi tazeyken zehirlidir, yenilmemelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.