Kuşkonmaz ülkemizde 1960 yılından beridir
yetiştirilmektedir. Ancak çok fazla bilinen bir sebze olmadığından dolayı
yetiştiriciliği yaygınlaşmamıştır. Latince adı Agparagus officinallis olan
kuşkonmazın beyaz ve yeşil olmak üzere iki çeşidi vardır. İçeriğinde A, B1, B2,
B12, C vitaminleri içeren kuşkonmaz sağlığa oldukça faydalı bir sebzedir.
(Kuşkonmazın sağlığa faydaları)
Kuşkonmaz yetiştiriciliği tohum veya ayırma ile yapılır.
Tohumla üretimde tohumlar önce yastıklara ekilirler. Yastıklar 30cm derinliğinde
işlenirler ve gün boyu güneşli olan bir yerde tutulurlar. Sıcak bölgelerde
Mart-Nisan, soğuk bölgelerde ise Nisan-Mayıs aylarında kuşkonmazın ekimi
yapılır. Sıcaklığın en az 20-25 derece olması gerekir. Tohumların sora arası
mesafesi 45-50 cm, sıra üzeri mesafesi ise 8-20 cm olmaktadır. Kuşkonmaz
tohumları 3-4 haftada çimlenirler.
Gerçek yerlerine dikilene kadar fideler çok iyi bakım
istiyor. Özellikle suyu çok sevdiklerinden susuz bırakılmamalıdırlar. Hastalık
ve zararlılara karşı ilaçlama yapılması gerekir.
Kuşkonmaz kumlu killi ve tınlı killi topraklarda da
yetişebilir. Toprak taşlı olmamalıdır. pH derecesi 6,0-6,8 olmalıdır.
Dikim öncesinde topraktaki yabancı otlar temizlenmelidir.
İlkbahar ayları kuşkonmazların dikim zamanıdır.
İlk yıllar hasat yapılmaz ve sürgünler geliştirilir. Hasat
3. yıldan itibaren yapılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder