Ülkemizde serada yetiştirilen ürünler içinde biber önemli
yere sahiptir. Kaliteli ürün elde etmek için yetiştiricilik kurallarına tam
anlamı ile uyulmalıdır.
Serada biber yetiştirme tek ürün ve çift ürün dönemi olarak
yapılabilir. İyi bir ürün için hazır fide tercih edilebilir. Daha iyi
yetiştiricilik imkânı sağlar.
Biber fidesinin kendisi yetiştirmek isteyen kişilerin
öncelikle biber tohumlarını çimlenme kabına ekmeleri gerekir. Daha sonra küçük
fide kaplarına şaşırtılması gerekir. Tohum ekimi 10 Temmuz-20 Ağustos veya
ilkbahar üretimi döneminde 15 Kasım-30 Aralık tarihleri arasında yapılmalıdır.
Özel hazırlanan harç karışımı veya tor kullanılır. Tohumlar çimlenme kabına
düzgün serpilerek ekilir. Çok yüzeysel veya fazla derin ekim yapılmamalıdır.
Ekilen tohumların üzerleri tor tabakasıyla sıkıca kapatılır. Daha sonra az
miktarda su verilir. Fazla su tohumların çürümesine neden olur.
Seraya dikim için fidelerin yeterli büyüklüğe ulaşması
beklenir. Fideler yazın 25-35 gün, kışın 35-45 gün sonra dikime hazır hale
gelir.
Dikim öncesinde önceki dönemden kalan bitki artıklarının
seradan uzaklaştırılması yapılır. Daha sonra toprak işlenir. dekara 4-6 ton
yanmış çiftlik gübresi verilip karıştırılır. Ayrıca dikimden önce toprak
tahlili yaptırılmalıdır. Topraktaki zararlıların etkisini azaltmak için solarizasyoon
ve sterilizasyon yapılmalıdır.
Dikim esnasında toprak tavında olmalı ve sırta dikim yapılmalıdır.
Fideler damla sulama sisteminde damlatıcının yanına dikilmelidir. Genel olarak
tek ürün döneminde metre kareye 2-2,5 bitki, diğer dönemlerde metre kareye 3
bitki dikilebilir. Tek sıra dikim sisteminde sıra arası 100 cm, sıra üzeri 40
cm dir. Çift sistem dikim sisteminde sıra arası 90 cm ve sıra üzeri 50 cm dir.
Dikim günün sıcak saatleri dışında yapılır. Dikimden sonra
can suyu verilir ve toprak kurumaya bırakılır. Yaz aylarında gölgeleme
yapılmalı, kışın ise ısıtma ihtiyacı karşılanmalıdır.
Dikim sonrasında toprak çapalanmalıdır. Derin çapa
yapılmamalıdır. Çapalamaya dikimden 1 hafta sonra başlanmalı ve 2-3 defa
tekrarlanmalıdır.
Damla sulama sisteminin uygulanması tavsiye edilir. Su temiz
olmalıdır. Az az sık sık su verilmelidir. Bitkiler susuz bırakılmamalıdır ve
aşırı sulamadan da kaçılmalıdır. Yaprakların parlaklığının solması su
ihtiyacının belirtisidir.
Toprak analizine göre bitkilere besin verilmelidir. Genel
olarak sulama ile birlikte suda kolay eriyebilen gübrelere verilir.
Budama filiz, yaprak ve dal alma şeklinde yapılır. 2-4 ana
dal bırakılarak şekil oluşturulur. Çoğunlukla 3-4 ana dallı sistem uygulanır.
Budama genelde elle yapılır ancak makas ya da bıçak kullanılabilir.
Serada biber yetiştiriciliğinde bırakılan ana dallar iple
askıya alınır. Bitki gövdesine bağlanan ipler bitki üzerinden geçen askı
tellerine bağlanır. Büyüyen dallar 10 gün zaman aralıklarıyla bağlı oldukları
iplere dolanmalıdır. Dolama işlemi öğlene doğru yapılmalıdır. Dolama düzenli
olarak yapılmalıdır.
İstenen birim ve meyve kalitesinin elde edilebilmesi için
kışın mutlaka ısıtma yapılmalıdır. Düşük sıcaklıklar kalitesiz meyve üretimine
yol açar. 18-20 derece sıcaklığı sağlamak gerekir. Soğuk dönemlerde şeffaf
plastik çekilerek 3-4 derece avantaj sağlanır.
Biber yetiştiriciliğinde kışın malçlama yapılmalıdır.
Malçlama ile 3-4 derecelik sıcaklık artışı sağlanır.
Dikim sonrasında sulama ve gübreleme ile yabancı otlar da
büyümeye başlar. Bu nedenle çapalama veya elle temizleme yolu ile yabancı otlar
uzaklaştırılmalıdır. Toprak yüzeyinin malç plastikle örtülmesi ile de yabancı
otlar engellenmiş olur.
Dikimden 45-70 gün sonra hasat zamanı gelir. Meyvelerde
yeterli büyüklük ve rengin oluşması beklenmeli ve meyve sapıyla birlikte
kopartılmalıdır. Hasat elle veya bıçakla yapılabilir. Hasat edilmiş meyveler
güneşte bırakılmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder