23 Eylül 2016 Cuma

Serada biber nasıl yetiştirilir?

Ülkemizde serada yetiştirilen ürünler içinde biber önemli yere sahiptir. Kaliteli ürün elde etmek için yetiştiricilik kurallarına tam anlamı ile uyulmalıdır.

Serada biber yetiştirme tek ürün ve çift ürün dönemi olarak yapılabilir. İyi bir ürün için hazır fide tercih edilebilir. Daha iyi yetiştiricilik imkânı sağlar.

Biber fidesinin kendisi yetiştirmek isteyen kişilerin öncelikle biber tohumlarını çimlenme kabına ekmeleri gerekir. Daha sonra küçük fide kaplarına şaşırtılması gerekir. Tohum ekimi 10 Temmuz-20 Ağustos veya ilkbahar üretimi döneminde 15 Kasım-30 Aralık tarihleri arasında yapılmalıdır. Özel hazırlanan harç karışımı veya tor kullanılır. Tohumlar çimlenme kabına düzgün serpilerek ekilir. Çok yüzeysel veya fazla derin ekim yapılmamalıdır. Ekilen tohumların üzerleri tor tabakasıyla sıkıca kapatılır. Daha sonra az miktarda su verilir. Fazla su tohumların çürümesine neden olur.


 Tohum ekiminden 15-20 gün sonra ilk gerçek yaprak görüldüğünde fideler şaşırtma için hazırdır. İçinde tor, perlit ve besin maddesi karışımı bulunan viyollere fideler elle şaşırtılır.

Seraya dikim için fidelerin yeterli büyüklüğe ulaşması beklenir. Fideler yazın 25-35 gün, kışın 35-45 gün sonra dikime hazır hale gelir.

Dikim öncesinde önceki dönemden kalan bitki artıklarının seradan uzaklaştırılması yapılır. Daha sonra toprak işlenir. dekara 4-6 ton yanmış çiftlik gübresi verilip karıştırılır. Ayrıca dikimden önce toprak tahlili yaptırılmalıdır. Topraktaki zararlıların etkisini azaltmak için solarizasyoon ve sterilizasyon yapılmalıdır.

Dikim esnasında toprak tavında olmalı ve sırta dikim yapılmalıdır. Fideler damla sulama sisteminde damlatıcının yanına dikilmelidir. Genel olarak tek ürün döneminde metre kareye 2-2,5 bitki, diğer dönemlerde metre kareye 3 bitki dikilebilir. Tek sıra dikim sisteminde sıra arası 100 cm, sıra üzeri 40 cm dir. Çift sistem dikim sisteminde sıra arası 90 cm ve sıra üzeri 50 cm dir.

Dikim günün sıcak saatleri dışında yapılır. Dikimden sonra can suyu verilir ve toprak kurumaya bırakılır. Yaz aylarında gölgeleme yapılmalı, kışın ise ısıtma ihtiyacı karşılanmalıdır.

Dikim sonrasında toprak çapalanmalıdır. Derin çapa yapılmamalıdır. Çapalamaya dikimden 1 hafta sonra başlanmalı ve 2-3 defa tekrarlanmalıdır.

Damla sulama sisteminin uygulanması tavsiye edilir. Su temiz olmalıdır. Az az sık sık su verilmelidir. Bitkiler susuz bırakılmamalıdır ve aşırı sulamadan da kaçılmalıdır. Yaprakların parlaklığının solması su ihtiyacının belirtisidir.

Toprak analizine göre bitkilere besin verilmelidir. Genel olarak sulama ile birlikte suda kolay eriyebilen gübrelere verilir.

Budama filiz, yaprak ve dal alma şeklinde yapılır. 2-4 ana dal bırakılarak şekil oluşturulur. Çoğunlukla 3-4 ana dallı sistem uygulanır. Budama genelde elle yapılır ancak makas ya da bıçak kullanılabilir.

Serada biber yetiştiriciliğinde bırakılan ana dallar iple askıya alınır. Bitki gövdesine bağlanan ipler bitki üzerinden geçen askı tellerine bağlanır. Büyüyen dallar 10 gün zaman aralıklarıyla bağlı oldukları iplere dolanmalıdır. Dolama işlemi öğlene doğru yapılmalıdır. Dolama düzenli olarak yapılmalıdır.

İstenen birim ve meyve kalitesinin elde edilebilmesi için kışın mutlaka ısıtma yapılmalıdır. Düşük sıcaklıklar kalitesiz meyve üretimine yol açar. 18-20 derece sıcaklığı sağlamak gerekir. Soğuk dönemlerde şeffaf plastik çekilerek 3-4 derece avantaj sağlanır.

Biber yetiştiriciliğinde kışın malçlama yapılmalıdır. Malçlama ile 3-4 derecelik sıcaklık artışı sağlanır.

Dikim sonrasında sulama ve gübreleme ile yabancı otlar da büyümeye başlar. Bu nedenle çapalama veya elle temizleme yolu ile yabancı otlar uzaklaştırılmalıdır. Toprak yüzeyinin malç plastikle örtülmesi ile de yabancı otlar engellenmiş olur.

Dikimden 45-70 gün sonra hasat zamanı gelir. Meyvelerde yeterli büyüklük ve rengin oluşması beklenmeli ve meyve sapıyla birlikte kopartılmalıdır. Hasat elle veya bıçakla yapılabilir. Hasat edilmiş meyveler güneşte bırakılmaz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.