23 Eylül 2016 Cuma

Ficus Nasıl Yetiştirilir?

Moraceae (Dutgiller) familyasına ait tropikal bitki olan Ficus'un meyveleri ile en çok bilinen türü Ficus carica'dır. Bitkinin ana yurdu tropik ve subtropik yağmur ormanlarıdır. Doğu Hindistan ile Malay Takımadaları kökenlidir. Ficus kapalı ve iç mekânlarda süs bitkisi olarak yetiştirilir. Ficusların doğada 800 türü bulunmaktadır. Ficus elastica ruby, Ficus elastica “Tricolor”, Ficus elastica “Doescheri”, Ficus benjamina en önemli türleri arasında yer alır.

Ficus'un çelik veya daldırma ile üretimi yapılır. Sık kullanılan yöntem çelikle üretimdir. Nisan-Haziran ayları en iyi çelik alma aylarıdır. Bitkinin iyi gelişmiş kısmından 10-15 cm uzunluğunda 3-4 yaprak içeren çelik meyilli olarak kesilir. Bu sırada bitkinin akan özsuyu kurumaya bırakılır. Dikim öncesinde özsu silinip temizlenir ve çelikler yerlerine dikilirler.

Çelik dikildikten sonra bitki uygun köklendirme ortamına alınır. Sıcaklık 28-32 derece olmalıdır. İyi bir ortamda 4-5 haftada çelikler kök salar.


Ficus bakımı:

Ficus yetiştirmede en uygun sıcaklık gece 18-21, gündüz 24 derece olmaktadır. Sıcaklık 10 derecenin altına düşmemelidir, aksi halde bitki olumsuz etkilenir. Bunun dışında aşırı sıcaklar da Ficus'a iyi gelmemektedir.

Kışın 16-18 derece en uygun sıcaklıktır. 29 derecenin üzerinde bitki olumsuz etkilenir. Böyle bir durumda sıcaklığın düşürülmesi şarttır.

Ficus'un yetiştirildiği ortamda nemin ortalama miktarı yüzde 75-80 olmalıdır. Ortamın nemini düzenlemek için yapraklara sık su püskürtülmelidir. Bunun için yağmur suyu veya yakın özelliğe sahip su kullanılmalıdır. Gece yaprakların üzerinde su kalmamalıdır.

Ficus aydınlık ve yarı gölge ortamlardan hoşlanır. Doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Sonbaharda ve kış aylarında gölgede bırakıldığında yaşlı yaprakları sararıp dökülür.


Mart ve nisan aylarında saksı değişimi yapılır. Yeni saksı eskisinden bir boy büyük olmalıdır. Nisan ve ağustos aylarında 2 haftada bir kompoze gübre verilir. Yaz aylarında bol bol sulanmalıdır ve yapraklarına su püskürtülmelidir. Kış aylarında ise bitkiye verilen su azaltılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.