Hemen her çeşit toprakta yetişebilir. Yeterli neme sahip olan bir toprak besin maddesi açısından zengin olmasa da yetiştirme için uygundur. Cilt sorunlarına karşı iyi gelen bitki, aynısefa bitkisinin bir türü olan koyu turuncu renkli olan aynısefa dışında aşağıda belirtilen hastalıklara da iyi gelmektedir.
-sokmalar
-ısırıklar
-yaralar
-göz iltihapları
-burkulmalar
-varisli damarlar
Kronik enfeksiyonların ve ateş çıkmasının tedavisinde de kullanılmaktadır. Çiçeğin taç yapraklarından yapılan çay, düzenli içildiği takdirde kan dolaşımını kuvvetlendirerek varisli damarlara iyi gelmektedir.
Aynısefa köklerini ezip siğil ve nasırlara uyguladığımızda kısa ürede sorunu ortadan kaldırabilmektedir.
Bitkinin diğer isimleri: portakal nergisi, şamdan çiçeği, altıncık ve bahçe nergisidir.
Botanik
Tek yıllık, dalları tüylü, soğanlı ve otsu bir bitki türü olan aynısefa bitkisi 20-80 cm yüksekliğe ulaşabilmektedir. Anavatanı Avrupa’dır. Ülkemizde bütün şehirlerde kolayca yetiştirilebilir.
Yaprak: Sapsız, kalın, keskin, batıcı ve açık yeşil renkte dikdörtgen benzeri spatula biçimindedir.
Çiçek: Renkleri sarı-turuncu arası değişiklik gösterir. Bazı çiçekler tek katlıyken bazıları katmerlidir. Haziran başlarında açar. Sonbaharın sonuna dek görünürler. Sabahleyin saat 7’den sonra eğer çiçekleri açılmamışsa bu durumda yağmur yağacağı sonucu çıkarılmaktadır.
Bilinen Bileşimi: Aynısefanın bilinen bileşiminde bulunanlar; hrintemaksantin, flavoksantin, flavohrom, sitroksantin, neolikopin, karotin, violaksantin, likopin, helme, eterik yaği reçineler ve meyve asitleri.
Özellikleri: Kanı temizleyici, idrar söktürücü, regl ağrıların giderici, safra söktürücü, mikrop öldürücü, tansiyon düşürücü, kanser önleyici özellikler barındırmaktadır.
Aynısefanın faydaları:
-Aynısefa çiçeği ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Ağrının yaşandığı her bölgeye merhem olarak sürülebilir. Ağrıların hafifleyip sertlik ve gerginliğini kaybetmelerini sağlar.
-İdrar tutukluğunun önleyicisidir. Ayrıca terletme özelliğini de bulundurur.
-Kan temizleme özelliğine sahip bir bitki çayıdır. Mikroplu sarılığa karşı da çok yararlı bir bitkidir.
-Aybaşı kanını söktürür. Ayrıca bir düzene sokar.
-Kaşıntılı ayak mantarlarına karşı son derece etkilidir.
-12 parmak bağırsağında yaşanan ülsere karşı iyidir.
-Ezik ve yaralara sürülmesi halinde iyileşme hızını artırır. Yanıklara karşı da etkili bir ilaç olduğu bilinmektedir.
-İhtiyarlık lekeleri, deride meydana gelen pigment lekeleri, kan çıbanına karşı çözüm olarak içerdiği öz suyu deriye sürülmektedir. Oldukça yararlıdır.
-Bebek bezlerinin oluşturduğu isiliklerin lokal tedavisi için kullanılır.
-Egzamaların iyileştirilmesinde kullanılır.
-Diş etlerine sürülmesi halinde dişleri saran reçine plaklarının neden olduğu rahatsızlıkları giderir.
Aynısefanın Hazırlanma Biçimi
Çay: 200 ml. kaynar suya 1 tatlı kaşığı kadar bitki atılarak haşlanır. 10-15 dakika demlemenin ardından süzülür.
Su: Çiçekler, sap ve yaprak yıkandıktan sonra preslenerek aynısefa suyu elde edilir.
Merhem: Her biri 4 avuç dolusu sap, yaprak ve çiçekten meydana gelen karışım ince biçimde kıyılır. 500 gram içyağının içerisinde kızdırıp karıştırdıktan sonra kendini bırakmasıyla ateşten alınır. Üstüne örterek bir gün soğumaya bırakılır. Kıvamı ve dayanıklılığının artması için 250 gram vazelin katılabilir. Sonraki gün tülbentten geçirip kavanozlara doldurulur. İçeriğinde vazelin katkısı bulunan merhemin buzdolabında saklanması gerekmez. Bununla birlikte serin bir yerde bekletilmesinde fayda vardır.
Banyo: 100 gram ağırlığa sahip bitki, akşamdan 3 litre kadar suyun içerisine yatırılır. Bitki banyonun öncesinde 5 dakika boyunca kaynatılır. Sonrasında banyo suyuna katılır.
Aynısefa Bitkisinin Yan Etkileri
Pek çok derde deva olmasıyla doğanın bize sunduğu eşsiz güzelliklerden biri olan aynısefa bitkisinin diğer bitkilerde olduğu gibi yan etkileri de vardır. Bunların başta geleni, aynısefa bitkisinin hamileler tarafında kullanılmasının uygun olmamasıdır.
6 Ekim 2016 Perşembe
Şifalı Bitkiler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder