6 Ekim 2016 Perşembe

Mübarek diken (Carlina acaulis)

Dikenli, denizyıldızını andıran uzun ömürlü bir bitkidir. Kültür bitlisi olarak 1561 yılından bu yana bilinmektedir. Batı Avrupa, Beyaz Rusya ve Batı Ukrayna'da bulunur. Kuru çayırlar, yamaçlar, dağ çayırları ve açıklık arazilerde yetişir. Toplam çapı 50 cm 'e ulaşabilir, boyu yaklaşık 20 cm'dir. Çiçeklenme Temmuz-Eylül ayları arasında sürer. Çiçekleri geceleri kapanır. Mübarek diken eksi 34 derece soğuğa dayanıklıdır. İyi drenaj olan fakir, kuru kireçli toprağı tercih ediyor.

Tıbbi amaçlar için, bitkinin kök ve toprak üstü bölümü kullanılıyor. Kök geç sonbaharda hasat edilir. Hafif idrar söktürücü, terletici, spazm giderici, anti-inflamatuar, ateş düşürücü, gaz giderici özelliklere sahiptir. Yüksek dozda alındığında kusturucudur.



Halk hekimliğinde, kronik bronşit ve idrar tıkanıklığında çayı içiliyor. İyi bir antiseptiktir. Kökü kaynatılarak haricen  akne, egzama ve yara iyileştirici ajan olarak kullanılır. Avrupa ülkelerinde  gastrointestinal sistem spazmları, safra kesesi, karaciğer, hemoroit hastalıklarında mübarek dikenden yararlanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.