4 Ekim 2016 Salı

Afşar otu (Asarum europaeum)

Afşar otu Aristolochiaceae familyasından bir bitkidir. Rizomlu, çok yıllık otsu bir bitkidir. 10-15 cm kadar boylanır. Çiçeklerinin iç bölümü siyah kırmızı renklidir. Bitki Türkiye ve Avrupa'da gölgeli ormanlık alanlarda yetişir. 3 türü vardır; Asarum europaeum subsp. europaeum, Asarum europaeum subsp. caucasicum ve Asarum europaeum subsp. italicum. Sap ve yapraklarında acı bir tat ve keskin bir koku vardır.

Kökleri balgam söktürücü ve kusturucu özelliklere sahiptir. Bazı yörelerde koku verme amaçlı kökleri çeyiz sandıklarını süsler. Ağızda alkol kokusunu yok etmek için Afşar otu çiğnenir. Bu özelliğinden dolayı meyhaneci otu da denilmektedir. Diğer bir adı ise Çetük otu olmaktadır.



"İdrar arttırıcı ve kabızlığı gidericidir. Adet söktürür. Kusturucu etkiye sahiptir. Uyuza karşı faydalıdır. Ateş düşürücüdür. Öksürüğü keser ve balgamı söktürür. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile baş ağrısı ve migren şikâyetlerini azaltmakta faydalı olabilir. Avşar Otunun kökleri kurutulup toz haline getirildikten sonra suya katılarak kullanılır. Çay şeklinde içilebileceği gibi haricen yaraların üzerine ve uyuz gibi deri hastalıklarına karşı kullanılabilir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.