Ayı üzümü Orta ve Kuzey Avrupa dağlarında yayılmıştır.
İçeriğinde glikozitler (arbutin), terpenler ve tanen bulunur. Bitkinin yaprağı
idrar yolları ve idrar kesesi enfeksiyonlarında kullanılır. Seyrek çam ve geniş
yapraklı ormanlarda, tarlalarda, kıy kumsallarında, taş kırıntılı dağınık
yerlerde yetişir. Açık alanları ve güneşin aydınlattığı yerleri sever ve diğer
bitkilere rakip değildir.
Ericaceae familyasından herdem yeşil bir çalıdır. Çiçekleri
açık pembedir. Meyvesi yuvarlak ve kırmızıdır. Mayıs-haziran aylarında
çiçeklenir, Temmuz-Ağustos'ta meyveleri olgunlaşır. Üretimi genellikler
vegetatiftir ancak tohumdan üretimi de yapılabilir.
Tıbbi amaçlarla ayı üzümünün yaprakları ve sürgünleri
kullanılmak üzere sonbaharda hasat edilirler. Tavan aralarında veya 60-90
derece kurutucularda kurutulur. Kurutma sonrasında ham madde ufalanır. Uygun
koşullarda 5 yıl saklama süresi vardır. Ham madde kokusuzdur, çok buruk ve
acımsı tadı vardır.
Ayı üzümünü toplarken dikkatli olmak gerekir. Kekreyemiş
bitkisi ile benzerlik göstermektedir.
Bitki, anti-enflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder