17 Ekim 2016 Pazartesi

Çoban üzümü (Vaccinium myrtillus)

Çoban üzümü Vacciniaceae familyasından bir çalı bitkisidir. Yaprakları elips şekilli, çiçekleri yeşilimsi mor renkte, meyveleri yuvarlak koyu morumsu siyah, buruk, tatlı ekşi bir tada sahiptir. mayıs ayında çiçeklenir, meyveleri Temmuz-Eylül aylarında olgunlaşır. İyi bir bal bitkisidir. Meyveleri taze veya işlenmiş şekilde kullanılır. Olgun meyveleri hasat edilip gölgede kurutulur.

İçeriğinde şeker, limon ve elma sitleri, C vitamini, pektin, boya ve mirtillin glikoziti bulunur. Ayrıca içeriğinde yüksek miktarda mangan ve demir vardır.

Çoban üzümü meyvelerinden meyve suyu, reçel yapılır. İçeriğindeki mor boya maddesi şarap, likör ve alkolsüz içeceklerin renklendirilmesinde kullanılır.

Bitkinin yaprakları uçucu yağlar, askorbik asit, glikozitler - neomirtillin, erikolin, arbustin açısından zengindir. yapraklar ve sürgünler derinin boyanmasında kullanılır.


Çoban üzümünden yapılan reçel iyileştirici özelliklere sahiptir ve ishal durdurucu olarak kullanılır. Taze meyveler mide bağırsak faaliyetlerini düzenler. Mide aiti azlığında olumlu etki gösterir. Halk hekimliğinde çoban üzümü böbrek taşlarında, gut hastalığında, kansızlıkta, deri hastalıklarında uygulanır.

Çoban üzümü suyu ağız ve boğaz iltihabında gargara olarak kullanılır. Meyveler kaynatılarak elde edilen su egzama, yanıklar, iltihaplı yaralar ve benzeri deri hastalıklarında kompres olarak kullanılır.

Mayıs-haziran aylarında yaprakları toplanır ve çayı hazırlanır. Bu çay böbreklerin iltihabında ve idrar kesesinin işleyişinin düzenlenmesinde içilir. Yapraklar mide, kronik enterit, safra ve idrar yolları hastalıklarında kullanılır. Yapraklar kaynatılarak elde edilen su şeker hastalığında kullanılır.


Son senelerde yapılan araştırmalara göre, çoban üzümü ekstresi görmeye olumlu etki etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.