Çoban üzümü Vacciniaceae familyasından bir çalı bitkisidir.
Yaprakları elips şekilli, çiçekleri yeşilimsi mor renkte, meyveleri yuvarlak
koyu morumsu siyah, buruk, tatlı ekşi bir tada sahiptir. mayıs ayında
çiçeklenir, meyveleri Temmuz-Eylül aylarında olgunlaşır. İyi bir bal
bitkisidir. Meyveleri taze veya işlenmiş şekilde kullanılır. Olgun meyveleri
hasat edilip gölgede kurutulur.
İçeriğinde şeker, limon ve elma sitleri, C vitamini, pektin,
boya ve mirtillin glikoziti bulunur. Ayrıca içeriğinde yüksek miktarda mangan
ve demir vardır.
Çoban üzümü meyvelerinden meyve suyu, reçel yapılır.
İçeriğindeki mor boya maddesi şarap, likör ve alkolsüz içeceklerin
renklendirilmesinde kullanılır.
Bitkinin yaprakları uçucu yağlar, askorbik asit, glikozitler
- neomirtillin, erikolin, arbustin açısından zengindir. yapraklar ve sürgünler
derinin boyanmasında kullanılır.
Çoban üzümünden yapılan reçel iyileştirici özelliklere
sahiptir ve ishal durdurucu olarak kullanılır. Taze meyveler mide bağırsak
faaliyetlerini düzenler. Mide aiti azlığında olumlu etki gösterir. Halk
hekimliğinde çoban üzümü böbrek taşlarında, gut hastalığında, kansızlıkta, deri
hastalıklarında uygulanır.
Çoban üzümü suyu ağız ve boğaz iltihabında gargara olarak
kullanılır. Meyveler kaynatılarak elde edilen su egzama, yanıklar, iltihaplı
yaralar ve benzeri deri hastalıklarında kompres olarak kullanılır.
Mayıs-haziran aylarında yaprakları toplanır ve çayı
hazırlanır. Bu çay böbreklerin iltihabında ve idrar kesesinin işleyişinin
düzenlenmesinde içilir. Yapraklar mide, kronik enterit, safra ve idrar yolları
hastalıklarında kullanılır. Yapraklar kaynatılarak elde edilen su şeker
hastalığında kullanılır.
Son senelerde yapılan araştırmalara göre, çoban üzümü ekstresi
görmeye olumlu etki etmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder