Demirhindi baklagiller familyasından Batı Afrika'nın kuru
ovalarında doğal ortamında yetişen zarif tropikal bir meyve ağacıdır.
Senagal'in başkenti demirhindinin yerel ismini taşıyor (Dakar). Günümüzde
demirhindi tüm tropikal ülkelerde meyveleri için yetiştirilir. Meyvesinin
ekşi-tatlı hamuru içinde % 30-40 şeker, sitrik, tartarik, asetik asit ve C
vitamini içerir. Hindistan'da yerel kullanım ve ihracat için 250 000 tonun üzerinde
üretimi yapılmaktadır.
Meyvesinin eti yenilebilir ve popülerdir. Asya mutfaklarında
olduğu gibi Latin Amerikan mutfaklarında da baharat olarak kullanılır. Ayrıca
Worcestershire ve HP sosları gibi bazı bilinen sosların önemli malzemesini
oluşturur. Yeşil meyvelerinin tadı çok ekşidir ve baharatlı yemeklerin
yapımında kullanılır. Olgun meyveleri tatlıdır ve tatlılar, içecekler,
atıştırmalıklar için kullanılır. Asya'da demirhindi hamuru tapınaklarda pirinç
süslerin temizlenmesi için kullanılır. Odunu kırmızı renge sahiptir. Yoğunluğu
ve dayanıklılığı sayesinde mobilya ve döşemelerin imalatında kullanılır. Ağacın
dallarından ayrıca çubuklar üretilir.
Demirhindi ağacı güney Hindistan'da çok yaygındır ve diğer
şeylerin yanı sıra yollarda gölge sağlamak için dekoratif amaçla kullanılır.
Ağaçlardaki tatlı olgun meyveler maymunlar tarafından iştahla yenilir.
Meyve hamuru, yaprak ve kabukları tıpta
kullanılmaktadır. Örneğin, Filipinlerde,
yapraklar geleneksel olarak malarya ateşini hafifleten bitkisel çayın hazırlanması
için kullanılır. İyileştirici özelliklerinden dolayı demirhindi Ayurveda ‘da
sindirim sistemi hastalıklarının tedavisi için kullanılır.
Demirhindi, güney Hindistan mutfağının temel bir besin
maddesidir. "Kuzambu" ya da "Sambhar" (mercimek ve
sebze baharatlı güveç) isimli yemeğin hazırlanması için kullanılır. Tamil
Nadu'da popüler "Pulikkuzambu" olarak adlandırılan yemeğin,
"puliyodaray" isimli pilavın ve diğer lezzetlerin yapımında
demirhindiden yararlanılır.
Meksika'da bir tatlı olarak (örneğin, "pulparindo"),
Güney Asya'da çeşitli biçimlerde; kurutulmuş, dondurulmuş, şekerlenmiş, tuzlu vs. şekillerde
satılır. Amerika Birleşik Devletleri'nin
Tayland restoranlarında Pad Thai isimli yemeğin başlıca malzemesi olarak karşımıza
çıkıyor. Demirhindi sosunu bulmak çok kolay değil, ama kuzu eti ile birlikte
çok lezzetlidir.
Latin Amerika’da özellikle Meksika'da ayrıca Amerika
Birleşik Devletlerinde, Latin Amerika'dan gelen göçmenler arasında bu meyve çok
popülerdir ve çeşitli şekillerde kullanılır. Karakteristik aroması ve lezzeti
ile sert şeker ve lolipopu mevcuttur.
Demirhindi Küba Santa Clara'nın resmi ağacıdır ve şehir
amblemi üzerinde tasvir edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder