Deniz börülcesi 10-35 cm boyunda bir yıllık otsu bir
bitkidir. Yazın ikinci yarısında çiçek açar, Haziran sonundan Ağustos'a kadar
çiçeklenir. Güney ve Kuzey Avrupa, Kafkasya, Orta Asya'da bulunur. Deniz
seviyesinden 3900 m yüksekliğe kadar deniz sahili ve tuz gölleri kıyılarında
yetişir. Ot ve kökleri salikornin ve saligerpin alkaloitleri içerir. Halk
hekimliğinde, kuru deniz börülcesi kaynatılarak idrar söktürücü,
anti-inflamatuar, anti-iskorbüt hastalığı, terletici, müshil ve tonik olarak
kullanılır. Yeşil kısımlarında yüksek oranda sodyum ve potas barındırır. Ayrıca
meralarda deve, koyun ve keçiler tarafından yenir.
Deniz börülcesinin köklerinde flavonoidler, yeşil
kısımlarında betain, kolin, askorbik asit, tanen, flobafen, antosiyanin,
siyanidin-P, sakaroz, oksalatlar, reçine ve yağ asitleri, potasyum, sodyum,
magnezyum ve karbonat ve sodyum klorür, magnezyum bromür, magnezyum iyodür
tespit edilmiştir. Bitkide bulunan çeşitli minerallerin miktarı büyük ölçüde
değişir ve toprağın tuzluluk oranına bağlıdır. Kaynatılan bitki, sindirimi
geliştirir, kronik kabızlık durumunda yardımcı olur, sistit rahatsızlığına iyi
gelir, kötü huylu tümörlerin aşırı üremesini ve büyümesini yavaşlatır. Halk
arasında gut ve romatizma için anti-enflamatuar ve analjezik olarak bitkinin
tentürü kullanılır. Deniz börülcesinin tozu güçlü böcek öldürücü özelliklere
sahiptir.
Taze bitki çorbalar ve salatalar için uygundur.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder