Fasulye baklagiller familyasından önemli bir bitkidir.
Tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Tahmini olarak bundan 7 bin yıl önce Orta
Amerika'da kültüre alınmıştır. Daha sonra sıcak bölgelerden ılıman ve
subtropikal bölgelere yayılmıştır. Baklagillerin içinde taze, konserve ve
kurutulmuş olarak en fazla tüketilen bitkidir. Tohumdan yetişmektedir.
Fasulyenin içeriğinde vitaminler, protein, düşük yağ,
mineraller ve diyetsel lifler bulunur. Eski zamanlardan beri bu sebze şifalı
bitki olarak kullanılmıştır. İçeriğinde insan vücudunun normal işleyişi için
gerekli tüm bileşenler bulunur; C, A, B vitaminleri barındırır. Ayrıca fasulye demir,
fosfor, kalsiyum ve potasyum deposudur. Yeşil fasulyenin kalorisi az da olsa
güçlü besinlerden biri olarak kabul edilir.
Kemiklere yardım eder
Yeşil fasulyenin içeriğinde K vitamini olduğundan güçlü
kemiklere sahip olmak açısından çok faydalıdır. K1 vitamini kemiğin içinde
bulunan proteini aktive eder. Bu proteinler kemiklerde bulunan kalsiyumu
korurlar. Bu nedenle K1 vitamini olmadan proteinin seviyesi de yeterli olmaz.
Kemikler kırılmaya başlar.
Kalbi korur
Taze fasulye kalp ve diyabet hastaları için çok faydalıdır.
İçeriğinde A ve C vitamini olduğundan antioksidanları oluşturur. Vücuda
virüslerin dâhil olmasının önüne geçerler. Bunun yanı sıra, fasulyede potasyum,
folik asit ve magnezyum vardır. Bu maddelerin her biri kalbi güçlendiren
maddelerdir. Potasyum ve magnezyum ayrıca kan basıncını düşürür.
Kabızlığı önler
Fasulye bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır. C
vitamini ve karoten maddesi bağırsakları bu tür bakterilerden korur.
Araştırmalara göre, yemeklerinde C vitamini, karoten ve folik asiti daha çok
kullanan kişilerin bağırsak kanserine yakalanma riski çok azdır. Fasulyenin
içerdiği lifler kanser hücrelerine yapışır ve bu hücreler bağırsağa zarar
vermeden önce dışarı atılır. Fasulye aynı zamanda kabızlığı önler.
İltihaba karşı savaşır
C vitamini ve karoten maddesi iltihap karşıtı özelliğe
sahiptir. Ayrıca migren ağrılarının azalmasına neden olur. Bundan dolayı migren
hastalarının fasulye tüketmeleri önerilir.
Enerji sağlar
Fasulyenin içeriğinde demir deposu vardır. Bu sebze kırmızı
et kadar demire sahip olup, aynı zamanda az kalorilidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Fasulye, C vitamini ve karoten bulundurduğundan bağışıklık
sistemini güçlendiriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder