Bezelye baklagiller familyasından olup en fazla tüketilen
sebzelerden biridir. Yapılan araştırmalarda tarihinin M.Ö. 7 binli yıllara
dayandığı ortaya çıkmıştır. İlk başlarda Etiyopya ve Afganistan'da ortaya çıkan
bezelye Daha sonra Akdeniz'e getirilmiş ve tarımı yapılarak buradan Avrupa ve
Asya'ya yayılmıştır.
Günümüzde bezelye dünyada en fazla üretimi yapılan üçüncü
baklagil bitkisidir. Protein, karbonhidrat ve vitaminler açısından zengin olan
bu sebze genellikle taze veya konserve olarak tüketilir, yemekleri yapılır.
Ayrıca yeşil ve kuru silaj yapılarak hayvan yemi olarak kullanılır. Kanada, Çin, Rusya, Hindistan, ABD ve Fransa dünyada
en fazla bezelye üreten ülkelerdir.
Bezelye baklagiller familyasından bir yıllık sarılıcı otsu
bir bitkidir. Tohumları, yuvarlak, hafif sıkıştırılmış, ancak köşeli değildir.
Çiçekleri hem hemen her zaman beyazdır, nadiren pembe çiçek açar. Eski dönemlerden
beridir yetiştirilir, anca Mısırlılar tarafından bilinmiyordu. Tohumlarının Tunç
hatta Taş devri kalıntılarında bulunduğu belirtiliyor. Hindistan’da çok eski
dönemlerden beridir kültürü yapılır. Çok fazla çeşidi vardır:
Pisum sativum L. convar. sativum: Bezelyeler pürüzsüz yüzeye
sahip olup yuvarlaktırlar. Kurutulmuş halde çorbalarda ve çeşitli yemeklerde
kullanılır, ayrıca garnitür olarak da yemeklerin yanına eklenir. Çok fazla nişasta içerir ve sadece gıdalarda
değil, aynı zamanda biyoplastikler üretimi için sadece kullanılır. Diğer
uygulamalar için genç tohumları toplanır, olgunlaştıklarında unlu bir tat
ortaya çıkar.
Pisum sativum L. convar. medullare Alef. emend. C.O.Lehm:
Bezelyeler yuvarlaktırlar, olgun durumda beyin gibi buruşukturlar. %6-9
oranında şeker içerir, bundan dolayı tatlı bir tada sahiptir. Genellikle
konserve halinde kullanılır. Çorbaların hazırlanmasında kullanımı uygun
değildir, pişirdiğinde yumuşamaz.
Pisum sativum L. convar. axiphium Alef emend. C.O.Lehm:
Şeker bezelyesi adını almıştır, başlıca olarak az gelişmiş halde kullanılır.
Kurutulmuş tohumları içinde bulunan nemden dolayı buruşuk haldedir.
Bezelye genellikle çorba ve diğer yemeklerin yapımında
pişirilerek kullanılır.
Ortaçağ boyunca, bezelye, bakla ve mercimek ile birlikte
Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'da çoğu kişinin beslenmesinin önemli bir
parçası olmuştur. XVII ve XVIII yüzyıllarında, olgunlaşmamış bezelye
toplandıktan hemen sonra ise "yeşil nohut" olarak kullanmaya başladı.
Bu yeşil nohut yemenin moda ve delilik olduğu söylenen Fransa ve İngiltere'de
özellikle yaygındı. Bu dönemlerde İngilizler tarafından yeni çeşitler olan
bahçe bezelyesi (garden pea) ve ingiliz bezelyesi English pea geliştirildi. Bezelyenin
popülerliği Güney Amerika'ya da yayıldı. Yeşil bezelyenin dondurularak
kullanılmasının sonucunda da bezelye yemeklerde sadece ilkbaharda değil yıl
boyu kullanılmaya başlandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder