6 Ekim 2016 Perşembe

Hindiba (Cichorium endivia)

Hindiba Asteraceae familyasından otsu bitkidir. Anavatanının Akdeniz olduğu tahmin ediliyor. Bir yıllık, güneyde iki yıllıktır, 60-120 cm boylanır. 2 cm çapında çiçekleri açık mavidir. Temmuz-Ekim aylarında çiçeklenir. Yaprakları ilkbaharda toplanır. Sıcağı seven soğuğa karşı da dayanıklı bir bitkidir. Akdeniz ülkelerinde gıda olarak tüketilen yaprakları için kültürü yapılır.


Hindiba yaprakları A ve K vitamini açısından zengindir. Halk arasında radika olarak da bilinmektedir. Radika salata olarak tüketilebildiği gibi yemeği de yapılır. Genel olarak hindiba karaciğer ve böbreklerin çalışma kapasitesini artırır. Kanın hücrelere ulaşmasını kolaylaştırır. halsizliğe karşı iyi gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.