İğde 6 bazen 8 metre boyunda çalı veya ağaç olarak gelişen,
yaprakları kış öncesi dökülen, bazen az soğuk yıllarda yapraklarını yaza kadar
barındıran, arıcılık için değerli bal, insanlar için değerli ilaç bitkisidir.
Vegetatif organları ile kolaylıkla çoğalan subtropikal bitkiler grubuna aittir.
Subtropik bitkilerden çoğu soğuklara tahammül edemedikleri halde, iğde ağaçları
dayanıklılık göstererek sonbaharın son ayında dallarındaki kırmızı renkli
meyveler bulundururlar.
İğde yüzde elli oranında glikozdan oluşur. Meyveleri vücut
tarafından çok hızlı bir şekilde sindirilir. Zihinsel aktivite açısından iğde
çok yararlı olarak kabul edilir. İçeriğinde protein ve A, B1, B2 vitaminleri
barındırır. Protein vücudun hastalıklarına ve enfeksiyonlarına karşı bağışıklığı
güçlendirir. A vitamini göz kaslarını güçlendirir, dişleri ve beyin dokusunu
destekler. B1 vitamini sinir sistemine iyi gelir. B2 vitamini proteinleri ve
yağları eritir, organizma için enerjiyi düzenler ve hücrelerin yenilenmesini
sağlar. Meyvesi potasyum ve fosfor mineralleri bakımından zengindir.
İğdenin meyvesi çok besleyicidir ve uzun süre saklanabilir.
Meyvesi taze halde yenir ve unu ekmeğe, çorbaya ve başka yiyeceklere eklenir.
Karın hastalıkları için iğde unundan hazırlanmış şerbet
oldukça iyidir. İğde ayrıca iyi bir bal bitkisidir.
İğde ishali önler. Karaciğerdeki rahatsızlıklarda
faydalıdır. Balla karıştırılıp yenildiğinde vücudu kuvvetlendirir. Zihni
güçlendirir. Mide bulantısında faydalıdır. Bağırsağın düzgün çalışmasına
yardımcı olur. Mikropları öldürür. Ağrı kesici özelliği de vardır. Ağızdaki
iltihabı önler. Öksürüğe iyi gelir. Sinirleri yatıştırır. Yalnızca meyvesi
değil, çiçeği ve yaprakları da faydalıdır. İğde çiçeklerini koklamak beyne iyi
gelir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder