Likapa Doğu Karadeniz yaylalarında yetişen Fundagiller
ailesinden bir bitkidir. Çoban üzümü ile sıkça karıştırılsa da ikisi farklı
meyvedir. Yüksek boylu, alçak boylu ve tavşan gözü olarak 3 türü vardır. Halk
arasında çeşitli isimlerle bilinir; çalı çileği, yayla likapası, yer ligarbası,
yer liforu ve başka isimleri vardır. Kışın yapraklarını döker. 10-60 cm
boylanır. Meyvesi yuvarlak ve puslu mavidir.
Ülkemizde yüksek boylu maviyemişlerin 20 çeşidinin
yetiştiriciliği yapılmaktadır. Karadeniz ve Marmara bölgelerindeki asitli
topraklarda farklı isimlerde yüksek boylu maviyemiş çeşitleri yetiştirilir.
Ayrıca Akdeniz iklimi bölgelerinde doğal olarak yetişen mersin bitkisinin
meyveleri de yenir. İkisi farklı meyvedir. Kültür yaban mersini olarak
adlandırılan meyveler tarımı yapılan maviyemiş çeşitleridir.
Çay üzümü Doğu Karadeniz bölgesi başta olmak üzere Karadeniz
ve Marmara bölgelerinde yetişir. Halk arasında avcı üzümü, lifor, likapa,
ligarma, orman liforu, Trabzon çayı gibi çeşitli isimlerle bilinmektedir.
Kültürü yapılmaz. 2-3 metre boylanabilen bir ağaççıktır. Yaprakları büyük,
parlak renkli ve kenarları düzdür. Pembe - kırmızı çiçekleri çan şeklindedir.
Meyveleri küre şekilli, kısa salkımlı, 6-8 mm çapında, siyahımsı, ekşimsi tatlı
lezzetli ve çok miktarda küçük tohum içerir. Yapraklar sonbaharda kırmızı renge
bürünür. Küçük çekirdekleri olmayan nadir meyvelerden biridir. Vişne, üzüm ve
kiraz arası bir tada sahiptir.
Maviyemiş nasıl toplanır?
Hasat Haziran ayı ortalarından itibaren başlar. Kültür
bitkilerinde ekonomik verim 3. yılda başlar. Ve sonraki 3-5 yılda artış
göstererek 6-7. senesinde en üst seviyeye ulaşır. Maviyemiş meyveleri salkım
şeklinde oluşur. 4-12 hafta içinde olgunlaşırlar. olgunlaşma sırasında meyveler
koyulaşır, yumuşar ve taneler irileşir. Maviyemiş meyvelerinde olgunlaşma
yeşil, kırmızı ve mavi renklenme şeklinde seyir izler. Salkımdaki taneler tam
olarak mavi renge ulaştıktan sonra, tat ve şeker içerikleri için 3-7 gün salkım
üzerinde bekletilmelidirler. Şeker oranı yeşil meyvelerde yüzde 7 iken,
olgunlaşmış mavi renkli meyvelerde yüzde 15'e çıkar. Maviyemiş meyvelerinin
yüzde 13'ü sudan oluşur.
El ile toplama işlemi yaparken olgun meyveler baş parmak ile
işaret parmağı yardımıyla salkımdan ayrılarak avuç içine doğru
yuvarlatılmalıdır. Bu şekilde olgunlaşmamış meyveler salkımda kalır ve
meyvelerin yara bere almadan toplanması sağlanır. Toplama esnasında ellerin
serbest hareke edebilmesi için toplama kaplarının bele veya sırta takılmasında
fayda vardır. Toplama sırasında naylon torba kullanılmamalıdır. Doğrudan
satılacak meyveler kutulara toplanmalıdır.
Likapa meyveleri yağmurlu havalarda toplanmamalıdır.
Toplanan meyveler raf ömürlerinin uzun olması için soğukta saklanmalıdır.
Maviyemiş nasıl kurutulur?
Tam olgunlaşmış meyveler 40-50 derecede suni olarak
kurutulur. Çay üzümü yaprakları ise taze iken toplanır ve ince bir tabaka
teşkil edecek şekilde serilerek kurutulur.
Maviyemiş nasıl saklanır?
Likapa meyveleri sert olmaları nedeniyle dikkatli bir
şekilde toplandıklarında laf ömrü 2-4 hafta olabilmektedir. Hasat esnasında
meyveler çatlamamış, pus tabakası silinmemesi olmalıdır. Sıfır derece sıcaklık
ve yüzde 90 nispi nem şartlarında 1-2 aya kadar sağlıklı dayanabilirler.
İşlenecek meyveler ise eksi 18 derecede yani derin dondurucuda muhafaza
edilmelidirler. Likapa meyveleri genelde yarım litrelik plastik, karton, ağaç
kaplama veya kâğıt hamurundan yapılmış kaplara doldurulur. Kabın üzeri şeffaf
filmle kaplıdır. Bu şekilde meyvelerdeki su kaybı azaltılır ve tozdan korunması
mümkün olur. Bu kaplar daha sonra kafesli sandıklara doldurulur. Meyvelerin
nakliyesinde soğutuculu kamyonların kullanılması meyvelerin tazeliklerini
muhafaza etmeleri açısından önem taşır.
Maviyemiş nasıl kullanılır?
Likapanın taze veya kuru şekilde yaprak ve meyveleri çeşitli
amaçlarla kullanılır. özellikle meyveleri yüksek antioksidan içeriğinden dolayı
tıbbi amaçlarla kullanımı da söz konusudur. İkinci dünya savaşı sırasında,
İngiliz hava kuvvetleri pilotlarının maviyemiş reçeli yedikten sonra gece
uçuşlarına çıktıklarında gece görüşlerinde bir iyileşme ve düzelme
bildirilmiştir.
Çay üzümü yaprakları idrar yolları hastalıklarında oldukça
şifalıdır. Kan şekerinin düşürülmesi için bir çorba kaşığı meyve bir bardak
suda kaynatılır ve günde 1 kez 1 bardak içilir. Likapa kurutulmuş yaprak ve
meyveleri çay olarak, taze meyveler meyve olarak tüketilmesinin yanında reçel,
tart, pasta, dondurma, meyve suyu yapımında kullanılır. Diğer pek çok meyve
türüne göre daha yüksek gelir getiren maviyemiş yetiştiriciliği uzun dönem
yatırım gerektirmektedir. Dünyada üretimi sınırlı miktarda yapılmaktadır.
Maviyemiş üretiminde ilk sıralarda Amerika yer alırken, ikinci sırada Kanada,
üçüncü sırada Polonya gelmektedir. Ülkemizdeki üretim 25-30 ton arasında olup,
yağmurlu iklime, asitli ve organik madde açısından zengin meyilli topraklara
sahip Karadeniz bölgesi maviyemiş yetiştiriciliği için idealdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder