3 Ekim 2016 Pazartesi

Pembe Cezayir menekşesi (Catharanthus roseus)

Apocynaceae ailesinden herdemyeşil bir bitkidir. Bitkinin anavatanı Madagaskar'dır. Tropikal ve subtropikal bölgelerde de süs bitkisi olarak yayılmış ve onkolitik etkilerinden dolayı çok büyük bir önem kazanmış olan bir bitkidir. İstanbul'da bazı bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. 30-60cm kadar boylanır.  Tüm bitki ve kökü zehirlidir. Bilinen bir başka ismi pervane çiçeği veya rozet çiçeğidir. Elips-mızrak şeklinde, tüysüz, beyaz damarlı, cilalı gibi parlak yapraklar, koyu yeşil renklidir. Gövde dik, dipten itibaren çok dallıdır. Çiçekler tek, yaprak koltukaltlarında veya terminal, taç yapraklar 5 parçalıdır. Çeşitli kültür formlari ile renkleri çeşitlendirilmiştir.


Pembe Cezayir menekşesi günümüzde kanser tedavisinde kullanılır.
NOBLE 1949 yılında Catharanthus roseus'un kan şekerini düşürücü etkilerini araştırırken, raslantı sonucu, kanda diğer bir etkinin oluştuğunu farketti. Catharanthus roseus'un ekstreleriyle kandaki lökositlerin toplam miktarında hızlı bir düşme farkediliyor ve nötrofilik lökositlerin de tamamen kaybolduğu gözleniyordu. Günümüzde lösemi tedavisinde kullanılan alkaloitler, bu gözlemler sonucunda elde edildi: Vinblastin, vinkristin. 
Günümüzde bu alkaloitleri elde etmek için bitkinin kültürü yapılır. Madagaskar’da halk arasında şeker hastalığına karşı kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.