Soya fasulyesi dünyada üretimi hızla artan önemli bir
bitkisel protein ve yağ kaynağıdır. Tohumları zengin oranda besin maddeleri
içerdiğinden beslenmede ve endüstride önemli bir yere sahiptir. ABD, Çin,
Rusya, Brezilya, Endonezya, Kore, Japonya ve Kanada dünyada soya fasulyesinin
en çok kültürünün yapıldığı ülkelerdir. Türkiye de önemli ölçüde soya fasulyesi
yetiştirilen ülkelerden biridir.
Soya bol miktarda protein içerdiğinden önemli bir besin
kaynağıdır. İçeriğinde E, K, A ve B grubu vitaminleri ve diğer yararlı maddeler
bulunur. Tohumları yaklaşık yüzde 18-24 yağ ve yüzde 36-40 protein içerir.
![]() |
Resim yazısı ekle |
Tüm dünyada yemeklik yağların 1/3 lük bir kısmı ve protein
kaynağının 2/3 ü soya fasulyesinden elde edilir. Soyanın kullanımı 1940'lardan
sonra artmaya başlamıştır. Yapılan araştırmalarda kolesterolü düşürüp,
kemikleri güçlendirdiği ve göğüs kanserini önlediği ortaya çıkarılmıştır.
Faydalı yağ asitleri barındıran soya yağı koroner kalp ve damar sertliği olan
kişilere tavsiye edilmektedir.
Soya yağı üretiminde tohumlardan yağ elde edildikten sonra
geri kalan küspesi hayvan yemi olarak kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder