20 Ekim 2016 Perşembe

Soya fasulyesi (Glycine max)

Soya fasulyesi dünyada üretimi hızla artan önemli bir bitkisel protein ve yağ kaynağıdır. Tohumları zengin oranda besin maddeleri içerdiğinden beslenmede ve endüstride önemli bir yere sahiptir. ABD, Çin, Rusya, Brezilya, Endonezya, Kore, Japonya ve Kanada dünyada soya fasulyesinin en çok kültürünün yapıldığı ülkelerdir. Türkiye de önemli ölçüde soya fasulyesi yetiştirilen ülkelerden biridir.

Soya bol miktarda protein içerdiğinden önemli bir besin kaynağıdır. İçeriğinde E, K, A ve B grubu vitaminleri ve diğer yararlı maddeler bulunur. Tohumları yaklaşık yüzde 18-24 yağ ve yüzde 36-40 protein içerir.

Resim yazısı ekle


Tüm dünyada yemeklik yağların 1/3 lük bir kısmı ve protein kaynağının 2/3 ü soya fasulyesinden elde edilir. Soyanın kullanımı 1940'lardan sonra artmaya başlamıştır. Yapılan araştırmalarda kolesterolü düşürüp, kemikleri güçlendirdiği ve göğüs kanserini önlediği ortaya çıkarılmıştır. Faydalı yağ asitleri barındıran soya yağı koroner kalp ve damar sertliği olan kişilere tavsiye edilmektedir.


Soya yağı üretiminde tohumlardan yağ elde edildikten sonra geri kalan küspesi hayvan yemi olarak kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.