Türkiye’de 12 farklı çörek otu çeşidi yetişmektedir. Bu
çeşitler arasından Nigella arvensi, Nigella damascena ve Nigella sativa tıbbi
amaçlar ve baharat olarak kullanılır. Bitki (Nigella sativa L. türü) ülkemizde
en fazla Konya, Burdur, Isparta ve Afyon illerinde yetiştirilir.
Çörek otunun yetiştirildiği bölge, yetiştirilme koşulları,
çeşidi ve diğer faktörlere göre kimyasal bileşimi değişiklik gösterir.
İçeriğinde su, protein, yağ, nişasta, ham lif, diyet lifi ve kül içerir. Çörek
otunun faydaları saymakla bitmiyor.
Çörek otu yağı son senelerde hekimlikte ve gastronomide
sıkça kullanılmaktadır. Çörek otu uçucu yağında timokinon, dihidrotimokinon,
p-simen, karvakrol, α-thujen, timol, α-pinen, t-anethol, minör bileşenler ve diğer
maddeler bulunur. Özellikle timokinonin çok önemli antioksidan etkiye sahiptir.
Çörek otu yağı antikanserojen, antimikrobiyal,
antidiyabetik, antiradikal ve antienflammatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca,
antibakteriyel ve antifungal özelliğe sahip olan bu yağ gıda sanayisinde
kullanılan önemli bir gıdadır. Yağın kan basıncını düşürücü ve solunumu
hızlandırıcı etkisi olduğu belirlenmiştir.
Çörek otunun yağı mantar hastalıklarında antifungal etki
göstermektedir. Sitotoksik etkisinden dolayı zehirlenme durumlarında antidot olarak
kullanılır ayrıca böbrek hastalıkları ve idrar yolları rahatsızlıklarında idrar
söktürücü etkisinden yararlanılır.
Bunların dışında mide bağırsak şikâyetlerini gidermede
etkilidir, kas gevşetici özelliğinden dolayı spazm giderici etkisi vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder