20 Ekim 2016 Perşembe

Çörek otu yağı

Türkiye’de 12 farklı çörek otu çeşidi yetişmektedir. Bu çeşitler arasından Nigella arvensi, Nigella damascena ve Nigella sativa tıbbi amaçlar ve baharat olarak kullanılır. Bitki (Nigella sativa L. türü) ülkemizde en fazla Konya, Burdur, Isparta ve Afyon illerinde yetiştirilir.

Çörek otunun yetiştirildiği bölge, yetiştirilme koşulları, çeşidi ve diğer faktörlere göre kimyasal bileşimi değişiklik gösterir. İçeriğinde su, protein, yağ, nişasta, ham lif, diyet lifi ve kül içerir. Çörek otunun faydaları saymakla bitmiyor.


Çörek otu yağı son senelerde hekimlikte ve gastronomide sıkça kullanılmaktadır. Çörek otu uçucu yağında timokinon, dihidrotimokinon, p-simen, karvakrol, α-thujen, timol, α-pinen, t-anethol, minör bileşenler ve diğer maddeler bulunur. Özellikle timokinonin çok önemli antioksidan etkiye sahiptir.

Çörek otu yağı antikanserojen, antimikrobiyal, antidiyabetik, antiradikal ve antienflammatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca, antibakteriyel ve antifungal özelliğe sahip olan bu yağ gıda sanayisinde kullanılan önemli bir gıdadır. Yağın kan basıncını düşürücü ve solunumu hızlandırıcı etkisi olduğu belirlenmiştir.

Çörek otunun yağı mantar hastalıklarında antifungal etki göstermektedir. Sitotoksik etkisinden dolayı zehirlenme durumlarında antidot olarak kullanılır ayrıca böbrek hastalıkları ve idrar yolları rahatsızlıklarında idrar söktürücü etkisinden yararlanılır.

Bunların dışında mide bağırsak şikâyetlerini gidermede etkilidir, kas gevşetici özelliğinden dolayı spazm giderici etkisi vardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.