Bugünkü yazımızda sizlere Yarpuz otu hakkında bilgi vermek istiyorum.
Bu yazıda yarpuzun yararlı ve zararlı etkilerinden kısaca bahsedeceğim.
Latince adı "Menta pulegium L." olan yarpuzun
içerdiği esas etkili maddeler uçucu yağlar, Menthol, Azulen, Puleson, Diosmin,
Glikozid ve şekerler. Gövdesi ve yaprakları tüylüdür. Yaprakları kısa olup,
oval şekildedir, çiçeğinin altında bulunmaktadır. Çiçekleri mavimsi, pembe
renktedir. Çiçek ve yaprakları gövdesinde sırayla sıralanmıştır. Küçük
tohumlarıyla çoğalıyor. Kuvvetli kokusu vardır. Nane gibi toplanıp kurutulur,
bazı yerlerde pazarlarda nane yerine satılır. Geçmiş dönemlerde soğuk
algınlıklarında ve kadınlarda adet bozukluklarının tedavisinde yararlanılırdı.
Sindirim sistemi için çok yararlıdır, iştah açıcıdır. Hazmı
kolaylaştırır, gaz kovucudur. Yarpuz ‘da yer alan uçucu esansiyel yağları
sinirlere ve kan damar sistemine pozitif etki ederek, iltihap kovucu etki
gösteriyor. Aynı zamanda damar sertliği hastalığında ilaç olarak idealdir.
Safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında ve mide bağırsak kanseri
hastalıklarında kullanılır.
Yarpuzun faydalı tarafları yanında zararlı özellikleri de
vardır. Öyle ki, Yarpuzdan elde edilen uçucu yağlar çok keskin olup, insan ve
hayvanlar için zehirlidir.
Düşük yapıcı olduğundan hamile kadınlar uzak durmalıdırlar.
İçerdiği uçucu yağlar akciğer, solunum yolları ve karaciğere zarar verdiği için
aromaterapide kullanımı tavsiye edilmez. Yarpuz çayı beş günden fazla
kullanılmamalıdır. Günde en fazla 3 bardak içilmelidir. Yarpuzun uçucu yağı çok
zehirli olduğundan yutulmamalıdır. Toksik etkisi olduğundan 18 yaşın altındaki
çocukların ve süt veren annelerin yarpuz çayı tüketmemeleri önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder