4 Ekim 2016 Salı

Zahter çayı

Latince adı Thymbra spicata olan Zahter özellikle Urfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde çay olarak içilmekte ve baharat olarak kullanılmaktadır. Bir diğer adı yaban kekiği de olan bitkinin içeriğinde yüzde 1-2 oranında uçucu yağ bulunur. Uçucu yağın içinde carvacrol maddesi vardır. Mide ağrısı, soğuk algınlığında ve öksürükte faydalı olmaktadır.

Zahter ağır ve yağlı yemeklerin tadını zenginleştirir, sindirimi kolaylaştırır. Bitki balgam söktürücü, dezenfekte edici ve kramp çözücü özelliklere sahiptir.


 Zahter çayının faydaları

- Öksürük ve üst solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelir. Gargara olarak da kullanılabilir.

- Sindirim sistemindeki ağrılar ve ekşimelere faydalıdır.

- Adet düzensizliğine iyi gelir ve adet sancılarını giderir.

- Zahter çayı organizmayı güçlendirici özelliğe sahiptir.

Zahter çayı nasıl yapılır:


1 tatlı kaşığı zahterin üzerine 1 bardak sıcak su koyun. 10 dakika kadar demledikten sonra süzün ve balla tatlandırarak için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.