Latince adı Thymbra spicata olan Zahter özellikle Urfa,
Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde çay olarak içilmekte ve baharat olarak
kullanılmaktadır. Bir diğer adı yaban kekiği de olan bitkinin içeriğinde yüzde
1-2 oranında uçucu yağ bulunur. Uçucu yağın içinde carvacrol maddesi vardır.
Mide ağrısı, soğuk algınlığında ve öksürükte faydalı olmaktadır.
Zahter ağır ve yağlı yemeklerin tadını zenginleştirir,
sindirimi kolaylaştırır. Bitki balgam söktürücü, dezenfekte edici ve kramp
çözücü özelliklere sahiptir.
- Öksürük ve üst solunum yolları rahatsızlıklarına iyi
gelir. Gargara olarak da kullanılabilir.
- Sindirim sistemindeki ağrılar ve ekşimelere faydalıdır.
- Adet düzensizliğine iyi gelir ve adet sancılarını giderir.
- Zahter çayı organizmayı güçlendirici özelliğe sahiptir.
Zahter çayı nasıl yapılır:
1 tatlı kaşığı zahterin üzerine 1 bardak sıcak su koyun. 10
dakika kadar demledikten sonra süzün ve balla tatlandırarak için.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder