Fukara Otu Doğu ve Orta Avrupa'da bulunan oldukça zehirli bir bitkidir. Çitotu, Hüdaverdi otu, teşekkür otu gibi farklı isimlerle de bilinir.
İçeriğinde uçucu bir yağ, tanen, saponinler ve glikozitler bulundurur. Toksik etkisinin başlıca nedeni de kardiyak glikozitler içeriyor olmasıdır. Eski dönemlerde çok değerli olarak görülen bu bitki şimdilerde neredeyse halk tarafından unutulmuştur. Çünkü kabızlık, safra yolu ve karaciğer hastalıkları gibi rahatsızlıklara karşı daha etkili bir yollar geliştirilmiştir, kalp rahatsızlıklarında başka çözümlere başvurulmuştur. Ama bitkinin kullanımının günümüzde de çok zaruri olduğu bir alan vardır: bu da adet düzensizliğidir. Zehirli otların kullanımı yasak ve son derece tehlikeli olduğu için sadece bir doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi mümkündür.
Fukara otu sıklıkla homeopatide kullanılmaktadır. Mide, karaciğer ve bağırsak gibi organların rahatsızlığında Gratiola bitkisine başvurulur. Baş ağrısı, deri döküntüsü, romatizma ve adet döngüsü kısalması gibi diğer durumlarda kullanılmamaktadır.
Fukara otu çok zehirli bir bitkidir, bu nedenle kesinlikle doktor kontrolü dışında yalnız başına kullanılamaz. Tükürük salgılaması, kusma, mide bulantısı, ishal, kramp, kasılma, böbrek hasarı, kalp bozukluğu, solunum yetmezliği gibi belirtiler zehirlenme sonucunda ortaya çıkar. Zehirlenme durumunda ilk eylem kusturmaya çalışmak olmalıdır. Sonrasında ilk iş hastaneye veya bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.
Bitkinin yapraklarından yapılan demleme idrar söktürücü etkiye sahiptir. Kalp yetmezliğinde de üzerine kaynar su eklenerek demlemesi yapılır. Mide ve bağırsakların tahriş olmaması için su ile seyreltilmiş iki çorba kaşığı nişasta eklenebilir.
13 Ağustos 2017 Pazar
Bitkiler Hakkında Bilgiler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder