Salon ve mutfağı bitkilerle dolduran çiçek sevenler, banyoyu da hiç çekinmeden yeşilliklerle süsleyebilirler; Banyonun boyutlarına, tavanın yüksekliğine, pencerelerin sayısına ve tipine göre değişik çözümler öngörülebilir. Ayrıca her bitkinin ışık, su, nem, beslenme ve iklim açısından farklı gereksinimleri olduğunu unutmamak ve bu gereksinimleri seçim sırasında göz önünde bulundurmak gerekir.
Duvara kanca ve zincirlerle takılan ahşap rafların üstüne aşağı doğru sarkan bitkiler, sözgelimi aşk merdiveni yerleştirilir. Evin diğer kısımlarına oranla daha nemli olan banyonun havası, aşk merdiveninin gelişmesine son derece elverişlidir.
Banyonun boyutları uygunsa, hareket ettirmeyi kolaylaştırmak için altına tekerlekleri olan, orta boy bir çiçeklik yerleştirilir. Bu amaçla büyük bir hasır sepet, kare ya da dikdörgen yalın bir ahşap kasa (kasanın içine, yerlerin kirlenmemesi için alüminyum kağıt döşenebilir) ya da piyasada değişik ölçülerde satılan plastik saksılar, kaplar kullanılır.
Büyümesi için sürekli nemli tutulan, yosunla kaplı bir desteğe gerek duyan sarmaşık, son derece süsleyici olan, filodendron gibi türler için, çiçeklerin dibine nemi koruyacak bir kil ya da çakıl tabakası döşemek gerekir.
Bu bitkiler, banyonun çeşitli yerlerine dağıtmak yerine, bir köşeye bir arada yerleştirilirlerse hem daha güzel görünürler, hem de yan yana duran saksılardan buharlaşan su, büyümeleri için kesinlikle gerekli olan yeterli miktarda sürekli nemi sağlar.
Filodendron türü bitkiler, piyasada çok çeşitli biçimleri olan koyu yeşil cam ya da normal saydam cam kaplarda, su içinde yetiştirilirler.
Bol ışık aldıkları ve özellikle bahar mevsiminde az miktarda sulu gübreyle beslendikleri zaman, banyo için ideal bitki türleridirler; gerek rafların üzerinde yerleştirilebilir, gerek doğrudan doğruya duvara asılabilir, gerek tavana bir kancayla tutturulan bir makrame ya da sepet içinde konabilirler.
Çiçekliğin içine yine dayanıklı olan ve bu ortamı seven dresinya türleri de dikilebilir. Dresinya (ya da ejder kanı) türü bitkilerin yapraklarını arada sırada kuru ya da nemli bir bezle silmek, sularını kontrol etmek ve her ay gübre vermek yeterlidir. Uygun bir ortam bulduklarında kısa sürede büyür ve uzun zaman banyolarımızı canlandırırlar.
Banyonun tavanı çok yüksek değilse ve içi yeterince ışık alıyorsa, değişik yüksekliklerde bazı noktalara sepetler ve saksılıkları rahatça koyabiliriz. Sarmaşıklar da iyi ışık alması koşuluyla, her tip ortamı severler ve banyolar için uygundur. Kısa sürede banyonuzda güzel bir görünüm sağlayacaktır.
Kısacası birkaç parça eşyadan yararlanıp, düşgücünü çalıştırmakla, günün çeşitli saatlerinin geçirildiği banyoyu içinde yaşamanın zevk ve huzur sağlayacağı bir ortam haline getirebilirsiniz.
Banyolarımızı nedense hep temizlik-işlev açısından değerlendiririz. En gerekli olan vitrifiye malzemeleri yerleştirir ve soğuk görüntüsü ile yaşarız.
Yukarıda önerdiğimiz bitkilerle banyonuz canlanacağı gibi; küçük antika bir etajer, eski bir koltuk, fayanstan eski bir lavabo, eskiden kalma pudra kutuları, biten parfüm şişeleri, eski taraklar-aynalar vb. aksesuarlarla da canlılık katabiliriz.
30 Eylül 2016 Cuma
Bitkiler Hakkında Bilgiler
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder