30 Eylül 2016 Cuma

Cüce Palmiye

Yazımıza cüce palmiye bitkisinin ne tür yararları vardır sorusuna bazı cevaplar vererek başlayacağız. Doğanın eşsiz güzelliklerinden biri olan palmiye ağaçlarının bir türü olan cüce palmiyelerin bizler için yararları ve bu yararlara ulaşmak için riayet etmemiz gereken uygulama sırasını sizlerle kısaca paylaşacağız. Tüm tedavi yöntemlerinde alternatif tıp olarak da adlandırabileceğimiz doğal kaynaklı deva yollarına başvurmadan önce mutlak suretle doktor kontrolünüzü yaptırmanız gerektiğini de önemle hatırlatalım.


Cüce palmiye bitkisinin anavatanı Kuzey Amerika’nın güney bölgeleridir. Yüksekliği 4 metreye kadar ulaşabilen bir palmiye türüdür. Yaprak saplarının boyu ise 1,5 metre uzunluğa erişebilmektedir. Yaprakları yelpaze biçiminde dizilmişlerdir ve yapraklarının bir diğer özelliği kenarlarının dişli olmasıdır. Cüce palmiyenin 3 cm çapında bir meyvesi vardır. Bu meyvenin renk skalası koyu kırmızıdan siyaha doğru kayan bir cümbüştür. Cüce palmiyenin meyveleri tohumlu meyvelerdir.

Cüce palmiye palmiyegiller familyasının Amerika kökenli bir bitkidir. Ülkemizde cüce palmiyelerin yetişme ortamı bulunmamaktadır. Tropik iklimlerin bitkisi olan cüce palmiye, konik gövdeye sahip ve oldukça hoş görünümde bir bitkidir. Genel olarak kumlu topraklarda cüce palmiyelerin yetişme faaliyeti gösterdiklerini görmekteyiz. Anavatanı olan Amerika’da ilk zamanlar Kızılderililer tarafından kullanılmakta olan kökü, dizanteri tedavisi, böbrek hastalıkları, tansiyon problemler, tansiyon tedavisi ve göz problemlerine karşı bitkisel bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktaydı. Sapları ve dallarından da süpürge yapımında yararlanılmıştır. Meyvelerinden direnç sağlaması amacı ile şarap imalatında yararlanılmış. Bitkinin içerdiği çeşitli yağ asitleri ise, oksijenin kanın içinde bütün vücudu dolaşarak, hücrelerde onarıma katkı sağlamaktadır.

İlaç etkili kısım: Olgun hale gelmiş ve tam kurutulmuş olan tohumlar kullanılmaktadır. Bileşiminde polisakkarit ile phytosterinli yağ bulunmaktadır.

Etki: Cinsel uyarıları baskılama etkisi bulunmaktadır.

Kullanım alanları: Prostat başlangıcında karşılaşılan idrar yapma şikayetlerinde uygulanmaktadır. Prostat büyümesini ortadan kaldırmamakla birlikte etkilerinde azalma meydana getirir.

Kullanılmaması gereken durumlar bulunmamaktadır.

Yan etkiler: Nadiren rastlanan yan etkileri mide şikayetlerine sebep olabilmesidir.

İlaçlar ile herhangi bir uyumsuzluk bulundurmaz.

Kullanım dozajı: Hazır ilaç tarifi göz önüne alınarak uygulanmaktadır. Gün içerisinde ortalama kullanım miktarı 1-2 gram kuru tohumdur.

Kullanım şekli: Yeterli miktar olan 1-2 gram ağırlığındaki kuru tohum kıyılır ya da öğütülür. Öğütülen kuru tohum bir miktar su ile birlikte içilir.

Kullanım süresi: Bu tedavi yönteminde kullandığımız doğal ilaç, uzun vadeli kullanımlar için uygun bir yapıya sahiptir.

Saç dökülmesi sorunu yaşayan kişiler için de pozitif sonuçlar oluşturabilmektedir. Saç dökülmesinin nedeni olan DHT seviyesini düşürerek saç dökülmesini engellemektedir. Kurutulmuş meyvelerden farklı olarak meyve özlerinden imal edilen kapsülleri bu konuda yararlıdır. Dokuların yenilenmesi ve vücut direncinin artırılması gibi konularda da kullanılabilmektedir.

Şifalı bitkiler içerisinde şifalandırma etkisi açısından oldukça faydalı olan bir bitki çeşidi olarak cüce palmiye örnek verilebilir. Bununla birlikte kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmakta fayda vardır. Şayet ameliyat olma durumunuz var ise doktora danışmanız gerekmektedir. Kandaki pıhtılaşma özelliğini yavaşlattığından dolayı, ameliyatın öncesinde kullanıma ara vermek gerekmektedir. Kan hastalıklarıyla alakalı bir problemi olan kişiler, kan inceltici ilaç kullanmaları halinde de mutlak suretle bir uzmana danışmalıdır.  Dokuların yenilenmesi, vücut direncinin arttırılması amacıyla kullanılır. Cüce palmiye kullanımında günlük dozaj aşılmamalıdır. Düzenli kullanımda 4-6 hafta gibi bir sürede yararları fark edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.