26 Ekim 2016 Çarşamba

Evde çekirdekten hurma ağacı (palmiyesi) yetiştirmek

Hurma fidesi satan alışveriş merkezlerinden hazır fide edinmek mümkündür. Ancak bu fideler evinizin koşullarına ayak uyduramayıp ölebilirler. Yetişkin palmiye ağacının fiyatı ise pahalı gelebilir. Peki, evde çekirdekten hurma ağacı yetiştirmek mümkün mü? Cevabımız evet. Evde güzel, kaprissiz ve evinizin koşullarına iyi ayak uyduracak bir ağaç yetiştirmeniz mümkündür.

Hurma ağacı çok yavaş yetişen bir ağaçtır, bundan dolayı uzun bir yetiştiricilik dönemine hazır olmalısınız.

Hazırlık:
İşlem görmemiş hurmaları satın alın ve yiyin. Çekirdeklerini ayırın. Hemen ekebilirsiniz veya birkaç gün bekletebilirsiniz. Ekim için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Ekim öncesi hurma çekirdeklerini birkaç saatliğine ılık suda ıslatın. Veya keskin bir bıçakla çekirdeklerin üzerine kesikler atabilirsiniz. Bunlar çok da önemli değil, asıl önemli olan hurmanın kalitesidir.

Hurma olgun, büyük ve işlem görmemiş olmalıdır.



Kaplar:
Ekim için içinde nemli toprak olan veya torf kum karışımı harç olan saksılar (veya bardaklar) kullanın. Saksılarda delikler olmalıdır. Çekirdekleri dikey olarak 1-2 cm derinliğe ekin.

Sıcaklık:
Ortam sıcaklığı 24-26 derece olmalıdır. 15 derece sıcaklıkta sürgünler 1 sene sonra çıkacaklar. Mini sera kullanma şansınız varsa iyi olur.

Sulama:
Hurma düzenli olarak sulanmalıdır. Toprak nemli olmalı ancak ıslak olmamalıdır. Uygun koşullar sağlandığında 1-3 ay sonra filizlenme görülecektir. Saplar sert bir ot görünümündedir, çok yavaş bir büyüme gösterirler. Kışın sapların büyümesi duracaktır, sulama minimuma indirilmelidir.

Saksı değişimi:
Hurma fidelerinin gövdeleri 10 cm yüksekliğe ulaştığında dikkatli bir şekilde 10-12 cm çapında saksılara dikilirler. Palmiye toprağı kullanılır. Çekirdeklerin kalıntılarını koparmaya gerek yoktur. Hurma çekirdeklerinden çıkan kökler derine doğru büyümeğe devam ederler.

Bakım:
İlk iki sene süresince hurma palmiyesi sert, yavaş büyüyen bir ot görünümündedir. Yetişkin palmiyenin bakımı ile aynı bakım uygulanmalıdır. Sulama ölçülüdür, toprak nemli olmalıdır ancak su birikmesi olmamalıdır. Palmiye yavaş büyüyecektir, gübrelemeye ihtiyaç duymayacaktır.


Üçüncü senesinde yapraklar genişleyecektir. 4-5 sene içinde palmiye görünümüne kavuşacaktır. Bu aşamadan sonra palmiyeye iyi bir yer bulmanız gerekir, çünkü kısa bir süre sonra pencere kenarına sığmayacaktır.

5 yorum:

  1. Benim hurma Bir yıllık ama Elif gibi upuzun oldu nedeni nedir acaba bilgisi olan varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nornal bir sey önce tek olur sonra yaprak verır

      Sil
  2. Bende 2 ay önce diktim şu an çıktı ve çok güzel büyüyor

    YanıtlaSil
  3. 3 tane fidem vardı sardunya çiçeğin yaninda filizlendiler yerlerini değiştirdim ama şu an gözlerimin önünde oluyorlar😦 ne yapmam lazim?

    YanıtlaSil
  4. bizim hurma ağacımız uzuyor ama palmiye olmuyor😞

    YanıtlaSil

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.