30 Eylül 2016 Cuma

Evde kahve ağacı yetiştirmek

Evde kahve ağacı yetiştirmek çok zor değil. Düzenli sulama, bol ışık, nemli ortam kahvenin gereksinimleri arasındadır. Soğuktan hoşlanmaz. Kahve çekirdekle veya vejetatif olarak çoğaltılabilir. Çelikle çoğaltma en basit yöntemlerden biridir. Bugünkü yazımızda evde çekirdekten ve çelikle kahve ağacını nasıl yetiştirebileceğinizden bahsedeceğiz.

Çelikle çoğaltma:
Çelikle çoğaltma yönteminde uzunluğu 8-10 cm olan saplar kullanılır. Çelik bir bıçak yardımıyla yaprağın altından kesilir ve 2 cm derinliğinde dikilir. Üzeri şeffaf bir poşetle örtülür. Toprağı mutlaka nemlendirin ve düzenli olarak havalandırın. Toprak gevşek geçirgen olmalıdır. Yaprak çürüntüsü, sera toprağı, humus, torf ve kum eşit ölçüde karıştırılıp harç hazırlanır.

Saplar 1 ay sonra kök salacaklar. Daha sonra saksı değişimi yapılmalıdır. Çelikle çoğaltılan bitkiler 2-3 sene sonra çiçeklenip meyve vereceklerdir. Ayrıca kahve çekirdeğinden de çoğaltma yapmak mümkündür.



Kahveyi çekirdeğinden yetiştirme:
Çekirdekten yetiştiricilik ilkbaharda yapılır. Tohumlar toplandıktan kısa süre sonra ekilir. Meyveler iyice olgunlaşmış ve siyah olmalıdırlar. Çekirdekler meyvelerden dikkatlice ayrılırlar. Ilık suda bekletilirler. (12-24 saat) Daha sonra torf ve kum karışımına ekilirler. Ekim derinliği 1,5-2cm olmalıdır ve çekirdeklerin düz tarafı aşağıya bakmalıdır. Saksıyı plastik folyoyla kapatın, 28-30 derece sıcaklıkta bir yere koyun. 30-40 gün sonra çimlenme olacaktır. Plastiği çıkarın.

İlk birkaç yaprakları oluştuktan sonra saksılara dikip bol ışık alan bir yere koyun. Çekirdekten ekilen kahve ağaçları 3-4 sene sonra meyve verirler.

Doğada kahve ağacı yıl boyunca çiçek açar, aynı dal üzerinde hem çiçeğini hem meyvesini görebilirsiniz.  Coffea arabica kendinden tozlanan bir bitkidir, bundan dolayı tozlanma konusunda bir şey yapmanıza gerek yoktur.


Meyvelerin olgunlaşması 9 ay gibi uzun zaman alır. Yeşilden siyah renge tamamen dönüşmeleri gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.