1 Ekim 2016 Cumartesi

Kaju (Anacardium occidentale L.)

Kaju (Anacardium occidentale L.) sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasına mensup bir tropik iklim bitkisidir. Brezilya'da yetiştirilirse de, dünyaya Portekizliler tarafından tanıtılmıştır. En çok Ekvator çevresinde yetişir.

XVI yüzyıl başlangıcında Portekizliler Brezilya'yı istila ettikleri dönemde bu garip ağacı da keşfetmişler. Portekizli denizciler kaju tohumlarını buradan Afrika'nın batı sahillerine getirerek onu bu topraklarda yetiştirmeye başladılar.

Kaju ağacının gelişmesi için yağışlı ve nemli ekvator iklimi çok uygundur. İklimden dolayı da kaju ağacı batı Afrika sahil kısmına kolay bir şekilde adapte olup hızlıca yayılmaya başlamıştır. Kaju ağacı Afrika'nın batı kıyısında yer alan Gabon, Angola ve Namibya gibi ülkelerden daha sonra doğu ülkelerine Mozambik, Kenya ve Tanzanya'ya da yayılmıştır.


Kajunun ağacı Brezilya ve Afrika haricinde Hindistan'da da yetiştiriliyor. Şu anda dünyanın en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı Hindistan'da Kerala Kaju Birliği'dir. Brezilya kaju üretimi ve ihracatında dünya ikincisi, Afrika ise bu sıralamada üçüncü sırada yer alıyor. Hindistan'da bu ürünün tedarik edilme zamanı Mayıs, Brezilya'da ise Ekim ayıdır.

Kaju fıstığının diğer fıstık türlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri de her iklime ayak uyduramamasıdır. Diğer bir neden de her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı elde edilmesidir. Toplanan kaju elmalarının öncelikle çekirdekleri ayrılır ve üzerlerindeki kabuk çıkarılarak çekirdekleri kavrulur ve tüketim durumuna getirilir. Dünyanın en büyük kaju ağacı Brezilya Parnamirim kentinde bulunmuştur.

Kaju fıstığının içeriği antioksidanlar, mineraller ve vitaminlerle zengindir. Tüm bunlar ise vücudun işlevini sağlıklı şekilde yerine getirmesi için çok önemlidir. Bundan dolayı kaju sevilen mezeler arasında özellikle tercih ediliyor.

Kajunun gıda çerezi olma özelliğine tıbbi önemi de avantaj getiriyor, onu önemli kılıyor. Bu çerez fosfor ve potasyum açısından zengin olduğundan cinsel hayatı canlandırır. Sanki enerji deposuymuş gibi erkeklerde sperm sayısını artırır.

Sindirim sistemi organı ve safra için de oldukça faydalıdır. Kaju fıstığı, diğer fıstıklara göre daha düşük yağlılığından dolayı kalp sağlığı için oldukça yararlıdır. Kolesterole etki etmez ve antioksidan özelliği olduğu için kalp sağlığını destekler.

Kaju fıstığının bol miktarda magnezyum içermesi kan basıncı sağlığı için de önemlidir. Yüksek tansiyonun düşmesini sağlayarak kalbi koruyor.


Kajunun içerdiği bakır ayrıca kadınların saç sağlığı açısından da önemlidir. Bakır eksikliği saçların dökülmesi ile birlikte, diğer bazı sorunlara da neden olur. Kaju saç dökülmesini engellemekle beraber, renginin kararmasına da yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.