Kaju (Anacardium occidentale L.) sakız ağacıgiller
(Anacardiaceae) familyasına mensup bir tropik iklim bitkisidir. Brezilya'da
yetiştirilirse de, dünyaya Portekizliler tarafından tanıtılmıştır. En çok
Ekvator çevresinde yetişir.
XVI yüzyıl başlangıcında Portekizliler Brezilya'yı istila
ettikleri dönemde bu garip ağacı da keşfetmişler. Portekizli denizciler kaju
tohumlarını buradan Afrika'nın batı sahillerine getirerek onu bu topraklarda
yetiştirmeye başladılar.
Kaju ağacının gelişmesi için yağışlı ve nemli ekvator iklimi
çok uygundur. İklimden dolayı da kaju ağacı batı Afrika sahil kısmına kolay bir
şekilde adapte olup hızlıca yayılmaya başlamıştır. Kaju ağacı Afrika'nın batı
kıyısında yer alan Gabon, Angola ve Namibya gibi ülkelerden daha sonra doğu
ülkelerine Mozambik, Kenya ve Tanzanya'ya da yayılmıştır.
Kajunun ağacı Brezilya ve Afrika haricinde Hindistan'da da
yetiştiriliyor. Şu anda dünyanın en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı
Hindistan'da Kerala Kaju Birliği'dir. Brezilya kaju üretimi ve ihracatında
dünya ikincisi, Afrika ise bu sıralamada üçüncü sırada yer alıyor. Hindistan'da
bu ürünün tedarik edilme zamanı Mayıs, Brezilya'da ise Ekim ayıdır.
Kaju fıstığının diğer fıstık türlerinden daha pahalı olma
nedenlerinden biri de her iklime ayak uyduramamasıdır. Diğer bir neden de
her kaju elmasından ancak bir adet kaju fıstığı elde edilmesidir. Toplanan kaju
elmalarının öncelikle çekirdekleri ayrılır ve üzerlerindeki kabuk çıkarılarak
çekirdekleri kavrulur ve tüketim durumuna getirilir. Dünyanın en büyük kaju
ağacı Brezilya Parnamirim kentinde bulunmuştur.
Kaju fıstığının içeriği antioksidanlar, mineraller ve
vitaminlerle zengindir. Tüm bunlar ise vücudun işlevini sağlıklı şekilde yerine
getirmesi için çok önemlidir. Bundan dolayı kaju sevilen mezeler arasında
özellikle tercih ediliyor.
Kajunun gıda çerezi olma özelliğine tıbbi önemi de avantaj
getiriyor, onu önemli kılıyor. Bu çerez fosfor ve potasyum açısından zengin
olduğundan cinsel hayatı canlandırır. Sanki enerji deposuymuş gibi erkeklerde
sperm sayısını artırır.
Sindirim sistemi organı ve safra için de oldukça faydalıdır.
Kaju fıstığı, diğer fıstıklara göre daha düşük yağlılığından dolayı kalp
sağlığı için oldukça yararlıdır. Kolesterole etki etmez ve antioksidan özelliği
olduğu için kalp sağlığını destekler.
Kaju fıstığının bol miktarda magnezyum içermesi kan basıncı
sağlığı için de önemlidir. Yüksek tansiyonun düşmesini sağlayarak kalbi
koruyor.
Kajunun içerdiği bakır ayrıca kadınların saç sağlığı
açısından da önemlidir. Bakır eksikliği saçların dökülmesi ile birlikte, diğer
bazı sorunlara da neden olur. Kaju saç dökülmesini engellemekle beraber,
renginin kararmasına da yardımcı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder