30 Eylül 2016 Cuma

Sabırlık (Agave Americana L.)

Sabırlık Agavaceae familyasına ait bir bitki türüdür. Anayurdu Orta Amerika olmaktadır. Yaprakları sivri uçlu, rozet dizilişli, dikenlidir. Düşük nemli yerlerde ve 5 dereceye kadar sıcaklarda dayanır. Işığı sever. Yazın iki günde bir, kışın on beş günde bir sulamak yeterli gelir. Kuru ve geçirgen humuslu balçık topraklardan hoşlanır. Yetiştiriciliği tohum ve ayırma ile yapılır. Küf ve antraknoz önemli hastalıklarıdır. Bitkide kabuklu ve unlu bir zararlıları görülür.

Ülkemizde sabırlık (veya sabır otu, sabır ağacı, sarısabır) Batı ve Güney bölgelerinde dışarıda yetişebilmektedir. Sabırlığın yapraklarından elde edilen lif dokumacılıkta, halat vb. ürünlerin yapımında kullanılır. Agavenin şekerli şurubu gastronomide sıkça kullanılır. Agave şurubu şeker yerine yararlanılan bir üründür. Kokusu karamel aromalı balı anımsatıyor.

Çiçeklenme öncesinde toplanan sabırlık alkollü içecek yapımında kullanılır. Agave tequilana türünden tequila isimli içki yapılıyor.


Sabırlık bitkisinin faydaları

Agave kalsiyum, demir ve diğer vitaminlerle mineraller içerir. Tıbbi amaçlarla yaşlı yaprakları ve taze şurubu kullanılır. Bitkiden yapılan preparatlar bağırsakları çalıştırıcı özelliklerinden dolayı müshil olarak kullanılırlar. Ağrı kesici, ateş düşürücü, dezenfektan, balgam söktürücü ve iltihap giderici özelliklere sahiptirler.

Agavenin içinde bulunan anordrin ve dinordrin maddeleri hamile kalmayı engelliyorlar böylece doğum kontrol hapı etkisine sahiptir.

Sabırlık metabolizmayı hızlandırır, fazla sıvının atılmasına yardımcı olur, sindirim sistemini düzenler, safra kesesi aktivitesini normalleştirir. Agave yaprakları suyu geğirme ve mide ekşimesine karşı kullanılır.

Sabırlık haricen kullanımlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Böbrek hastalarının bu bitkiyi dâhilen kullanmamaları gerekir.


1 yorum:

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.