Sabırlık Agavaceae familyasına ait bir bitki türüdür.
Anayurdu Orta Amerika olmaktadır. Yaprakları sivri uçlu, rozet dizilişli,
dikenlidir. Düşük nemli yerlerde ve 5 dereceye kadar sıcaklarda dayanır. Işığı
sever. Yazın iki günde bir, kışın on beş günde bir sulamak yeterli gelir. Kuru
ve geçirgen humuslu balçık topraklardan hoşlanır. Yetiştiriciliği tohum ve
ayırma ile yapılır. Küf ve antraknoz önemli hastalıklarıdır. Bitkide kabuklu ve
unlu bir zararlıları görülür.
Ülkemizde sabırlık (veya sabır otu, sabır ağacı, sarısabır)
Batı ve Güney bölgelerinde dışarıda yetişebilmektedir. Sabırlığın
yapraklarından elde edilen lif dokumacılıkta, halat vb. ürünlerin yapımında
kullanılır. Agavenin şekerli şurubu gastronomide sıkça kullanılır. Agave şurubu
şeker yerine yararlanılan bir üründür. Kokusu karamel aromalı balı anımsatıyor.
Çiçeklenme öncesinde toplanan sabırlık alkollü içecek
yapımında kullanılır. Agave tequilana türünden tequila isimli içki yapılıyor.
Sabırlık bitkisinin faydaları
Agave kalsiyum, demir ve diğer vitaminlerle mineraller içerir.
Tıbbi amaçlarla yaşlı yaprakları ve taze şurubu kullanılır. Bitkiden yapılan
preparatlar bağırsakları çalıştırıcı özelliklerinden dolayı müshil olarak
kullanılırlar. Ağrı kesici, ateş düşürücü, dezenfektan, balgam söktürücü ve
iltihap giderici özelliklere sahiptirler.
Agavenin içinde bulunan anordrin ve dinordrin maddeleri
hamile kalmayı engelliyorlar böylece doğum kontrol hapı etkisine sahiptir.
Sabırlık metabolizmayı hızlandırır, fazla sıvının atılmasına
yardımcı olur, sindirim sistemini düzenler, safra kesesi aktivitesini
normalleştirir. Agave yaprakları suyu geğirme ve mide ekşimesine karşı
kullanılır.
Sabırlık haricen kullanımlarda alerjik reaksiyona neden
olabilir. Böbrek hastalarının bu bitkiyi dâhilen kullanmamaları gerekir.
aloe bitkisine benzettim görünüş olarak
YanıtlaSil