Latince adı Brassica rape olan şalgam turpgiller
familyasından bir bitkidir. Adi şalgam ve yağ şalgamı denilen iki türü
bulunmaktadır. Adi şalgam yumruları yemek, çorba ve turşularda kullanılır,
şalgam suyu denilen içeceği hazırlanır. Yağ şalgamının tohumlarından yağ elde
edilir.
Şalgam A, B, C vitaminleri ve kalsiyum demir gibi mineraller
açısından zengindir. Çok hoş bir tada sahip olan şalgamın sağlığa faydaları
olduğu bilinmektedir.
Şalgamın faydaları nelerdir?
- Şalgam mide ağrılarına iyi gelir.
- Siyatik hastalığının tedavisinde yardımcıdır.
- Şalgamın kaynatılmış yapraklarının suyu güç ve zindelik
verir.
- Şalgam bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı giderir.
- Şalgam tohumunun idrar yolu hastalıklarında idrar artırıcı
olduğu bilinir.
- Göğsü yumuşatır, balgam söktürücüdür.
- Rendelenerek süt içinde bırakıldıktan sonra balla
karıştırılırsa öksürük ve akciğer rahatsızlığına iyi gelir.
- Soğuğun neden olduğu yara durumlarında şalgam soyularak
fırında pişirilir. İkiye bölünür ve yaranın üzerine sarılır.
- Haşlanan şalgam çıban ve apselerin üzerine konulursa
iyileştirici özelliği vardır.
- Gut ve romatizma hastalığında eklem yerlerindeki ağrıları
yatıştırır.
Şalgamın halk hekimliğinde kullanılması:
- Şalgam yaprakları haşlanarak güç için yenir.
- Şalgamın haşlaması mide rahatsızlığı için yenir.
- Şalgam kaynatılıp buğusuna oturulursa kısırlığa iyi gelir.
- Romatizmaya karşı şalgam rendelenip ağrıyan yere sarılır
ve 2 gece bu durumda bırakılır.
- Ağrıyan ayaklar için dilimlenen şalgamın üzerine kırmızıbiber
dökülerek sarılır.
- Ağız yaralarında şalgamın suyu ile gargara yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder