Tarhun (Artemisia dracunculus) otu yaz mevsiminde kullanılan bitkilerden biridir.
Akşam yemekleri ile birlikte lezzetli tercih olmakla beraber hem de oldukça
faydalıdır.
Tarhun insan organizması için önemli olan bir çok vitamin ve
maddeler açısından zengindir. Bu nedenle öncelikle vitamin eksikliği sırasında
tarhunu daha çok kullanmak gerekir.
Tarhun otunun faydaları nelerdir?
Tarhun otunun faydalarından biri sindirim sürecini
iyileştirmesidir. Yağlı ve ağır yemekler yenildiğinde tarhun kullanılarak
sindirim sürecini kolaylaştırmak mümkündür. Bu şifalı bitki midenin
aktivitesini güçlendirir.
Ağız boşluğunda ve diş etlerinde iltihap sırasında tarhun
oldukça faydalı bir üründür. Ayrıca diş ve baş ağrısı sırasında da tarhun
otundan yararlanılır.
Bitkiden solunum yollarının tedavisinde de yararlanılır.
Tarhun kullanarak damar duvarlarındaki sorunları da ortadan
kaldırmak mümkündür. Bitki ayrıca kanı da temizler.
Bu aromatik bitki idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Düzenli
olarak tarhun otu kullanılarak vücuttaki tuzları dışarıya atmak mümkündür.
İştah sorunu olanlar, kendilerinde zaaf hissedenler tarhun
kullanarak bu tatsız durumdan kurtulabilirler.
Tarhun bitkisinin sinir sistemine olumlu etkisi vardır,
sinir gerginliğini ortadan kaldırır. Ayrıca zihinsel yorgunluğu da giderir.
Eklemlerde, özellikle diz kapağında ağrıları ortadan
kaldırmasının yanı sıra, tarhun hem de eklemlerdeki kireçleşmeyi önler.
Tarhun bitkisi cinsel etkinliğin güçlendirilmesi için de
faydalıdır.
Tarhun şifalı bitki olarak halk hekimliğinde birçok
rahatsızlığın tedavisinde kullanılır.
Sinir sisteminde problemi olanlar, sinir gerginliğini
gidermek isteyenler için bir çorba kaşığı tarhun yaprağını bir bardak kaynar
suda demlemek gerekir. Demlenmiş karışımı bir saat beklettikten sonra soğutup
günde üç kez 100 gram içebilirsiniz.
Uykusuzluk şikâyeti olanlar bir çorba kaşığı tarhun otu
yaprağını bir bardak suda 5 dakika haşlamalı sonra bir saat demlenmeye
bırakmalıdır. Elde edilen çay soğuduktan sonra yatmadan önce havluyu bu
karışımda ıslatıp alına kompres olarak koymak gerekir. Bu normal uykunuzu
sağlayacak.
İştahınızı açmak için günlük içtiğiniz çayı demlerken içine
bir çay kaşığı kurutulmuş tarhun ve nar kabuğunu ekleyin. 10 dakika demde
beklettikten sonra üzerine bir bardak kaynar su ekleyin ve tekrardan 15 dakika
demleyin. Gün içinde 3-4 bardak hazırlanmış çaydan içerek iştahınızı açmış
olursunuz.
Cilt kızarıklığı, deride döküntülerin oluşması, iltihaplanma
sırasında da tarhun yardımcı olabilir. Bunun için 20 gram tarhun kurusunu ezmek
ve yüz gram tereyağı ile karıştırıp, elde edilen karışımı 7 dakika hafif ateşin
üstünde karıştırarak pişirmek gerekir. Sonra cam kaba boşaltarak buzdolabında
bekletin. Soğutulmuş kreme benzer karışımı cildinizin problemli bölgesine
pamukla sürün.
Tarhun suyu kozmetik araç olarak da kullanılır. Bu suyu
sürerek kırışıklıkların önlenmesi mümkündür ve ayrıca yüz derisi taze görünür.
Serinletici içecek hazırlarken de tarhun kullanılır. Bunun
için bir demet tarhunu ufak doğrayıp 3 litre suya ekleyin ve kaynayıncaya kadar
bekleyin. Kaynamaya başladıktan bir dakika sonra ateşten alın. İki limonun
suyunu ve zevkinize uygun yaklaşık 6-8 çorba kaşığı toz şeker ekleyin.
Soğuduktan sonra için.
Hamile kadınlara tarhun kullanımı tavsiye edilmez.
Tarhunun sağlık için faydalarını dikkate alarak bu faydalı
bitkiden yararlanın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder