Pekmez çok değerli
tedavi ürünüdür. Doğu'da pekmez eski zamanlardan beri çeşitli hastalıklar sırasında
ve ayrıca genel takviye aracı olarak kullanılır.
Dut pekmezi en yararlı pekmez sayılır. İçeriği gerçekten
oldukça zengindir. Uzmanlar pekmezi balla karşılaştırır ve sonuçta, bazı
maddelerin seviyesine göre pekmezin puanı daha fazladır. Öyle ki, pekmezdeki
demir bala kıyasla daha fazladır. Dolayısıyla pekmez kansızlıkta ve bu
bozulmadan korunmak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
Pekmez güçlü iltihap giderici etkiye sahiptir. Dolayısıyla
nezle hastalıkları sırasında pekmez çok iyi yardımcı olur; hastanın genel
durumunu iyileştirir, terlemeyi artırıyor, harareti düşürür.
Öksürük sırasında da pekmez yardımcı olur; balgamı
sulandırır ve balgamın sökülmesini kolaylaştırır. Öksürükle mücadele etmek için
1 çorba kaşığı pekmezi (çocuklar için 1 çay kaşığı) 1 bardak ılık sütte çözüp
hastaya vermek gerekiyor.
Pekmez bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun genel
durumunu olumlu etkiliyor. Hastalık veya cerrahi operasyon geçirmiş insanlar
için pekmez özellikle iyidir.
Potasyum ve magnezyumca zengin olan pekmez kalp damar
sistemi için çok yararlıdır; kalp kasını olumlu etkiliyor, ödemleri azaltır.
Pekmez karaciğer dostudur. Karaciğer sağlığını çok olumlu
etkiliyor; karaciğeri güçlendirir, ödem atıcı etki ediyor.
Pekmez erkeklerde cinsel gücü güçlendiriyor.
B grubu vitaminleriyle zengin olan pekmez insanın sinir
sistemini de olumlu etkiliyor; yatıştırır, uykusuzlukla mücadele etmeye
yardımcı olur. Güçlü zihinsel ve fiziksel yorgunluk sırasında pekmezin
faydaları vardır.
Hastalıkları önlemek amacıyla ve bağışıklığı güçlendirmek
için pekmezi her gün aç karnına yemekten 20-30 dakika önce içmek gerekir.
Yetişkinler 1 çorba kaşığı, çocuklar 1 çay kaşığı alabilirler. Tedavi edici
araç olarak kullanıldığında bu doz artırılır.
Yan etkileri: Pekmez alerjiye neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder