25 Ekim 2016 Salı

Günlük ağacı / Sığla ağacı (Liquidambar orientalis)

Günlük ağacı veya Sığla ağacı Hamamelidaceae familyasından bir bitkidir. Bilimsel adı Liquidambar orientalis'tir. Liquidambar kelimesi liquid (sıvı) ve amber (güzel kokulu) kelimelerinden ortaya çıkmış olup güzel kokulu sıvı anlamını taşır. Buhur ağacı, amber ağacı, Mia pelesengi gibi çeşitli isimlerle de bilinmektedir. Ülkemizde Muğla, Denizli ve Antalya'da yetişir.

Bitkiden elde edilen sığla yağı çok eski dönemlerden beridir bilinmektedir. Eski Mısır'da mumya yapımında kullanılmış olan bu yağ aynı zamanda Kleopatranın güzellik iksiri olarak da bilinir. Hipokrat döneminden itibaren ilaç olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Ağaçtan elde edilen sığla yağından sonra geriye kalan odunsu kısıma buhur adı verilir ve eski dönemlerde dini ayinlerde kullanıldığı bilinir. Buhurun ayrıca böcek kovucu özelliği vardır ve günümüzde kiliselerde sineklerin ve parazitlerin uzaklaştırılması için kullanılır.


Halk hekimliğinde sığla balzamı astım, akciğer ve bronşit hastalıklarında ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Ağrı kesici ve yatıştırıcı etkisinden dolayı romatizma ağrılarına karşı kullanılır. Ayrıca parazitleri uzaklaştırıcı özelliğe sahip olduğundan dolayı mantar, uyuz gibi cilt hastalıklarında da kullanılır.

Bunun dışında sığla balzamı diş etlerini güçlendirmek için çiğnenmiştir. Şeker ve bal ile karıştırılıp mide hastalıklarında da sığla balzamından yararlanılmıştır. Kuru üzümler birlikte zihin açıcı olarak tüketilmiştir.

Ter kokularını gidermede de etkili olan sığla yapı günümüzde parfüm sanayisinde sabitleyici olarak kullanılır. Cilt yumuşatıcı etkisi olan sığla yağlı sabunlar yapılır.


Bunların haricinde sığla yağı bazı bakterilere karşı antibakteriyel etki etmektedir. Hemoroid tedavisinde, beyin felcinde ve yara tedavisinde etkili olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Dikkat: Rahatsızlık durumunda mutlaka doktora danışınız. Sitedeki yayınlar yalnızca bilgilendirme amacı taşır. Doktor muayenesi veya tedavisi yerine kullanılamaz.