Kamkat ülkemizde ve dünyada kabuğu ile birlikte yenen tek
narenciyedir. Çok hoş bir tada ve aromaya sahiptir. Boyutlarından dolayı küçük
portakal olarak da adlandırılıyor. Ana yurdu Çin'dir. Ülkemize Batum'dan giriş
yapmıştır.
Yakın zamana kadar süs bitkisi olarak değerlendiriliyordu.
Ancak son yıllarda bir meyve olarak yetiştiriliyor ve tüketiliyor. Dikimden
sonraki yıl hemen meyve alınması cazip taraflarından biridir. Dekara 80-100
ağaç dikilebiliyor. 4 metreye kadar boylanıyor. Bir ağaçtan 4. yıldan itibaren
15-20 kilo meyve almak mümkündür.
İklim ve toprak:
Kamkat bir turunçgil meyvesidir. İklim ve toprak istekleri
diğer turunçgillerle benzerlik gösterir. Eksi 5 dereceye kadar
dayanabilmektedir. Ülkemizde Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz bölgesinde açık
alanlarda rahat bir şekilde yetişir. Diğer bölgelerde ise evlerde saksılarda
yetiştirildiği görülmektedir.
Kamkat yetiştiriciliği için tınlı ve derin topraklar
idealdir. Toprak konusunda çok aşırı seçici değildir. Taban suyunun olmaması
gerekir.
Fidan Yetiştiriciliği:
Kamkat anaçlar üzerine aşılanarak çoğaltılmaktadır. Kasım
ayı sonunda ve Aralık ayı başında anaç üretimi için tohumdan ekim yapılır. 45 -
60 günde tohumlar çimlenip 10-15cm yüksekliğine geliyor. 5-6 yaprakları
oluşunca torbaya aktarılıyor. Torbada göz aşısı yapılır. Yaklaşık 15 gün sonra
aşı gözü çözülerek büyümeye bırakılır. Tek gövde halinde büyütülüyor. 50 cm
geldikten sonra üst kısmından budanır ve fidan haline getirilmiş oluyor.
Tohum ekiminden kamkat fidanı oluşuncaya kadar geçen süre
yaklaşık olarak 20 aydır.
Dikim:
Öncelikle arazi derin sürülür. Taban suyu seviyesinin
olmaması gerekiyor. Daha sonra 40-50 cm derinliğinde çukurlar açılıyor. Hazır
fidanlar bu çukurluklara dikilir. Can suyu verilir.
Bakım:
Gübrelemeye karar vermeden önce toprak analizi yapılmalıdır.
Analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılır. Genellikle potasyum sülfat kasım
ayında, trigliserid fosfat kasım ayında, azotlu gübre Ocak-Şubat ve Nisan-Mayıs
aylarında ikiye bölünerek verilir. 3 yaşında bir kamkat ağacına 250-300 gram
potasyum sülfat, 250-300 gram fosfatlı gübre ve 500-600 gram azotlu gübre
verilir.
Hastalık ve zararlıları:
Kamkat yılın 12 ayı yeşil kalan bir ağaçtır. Bazı önemli hastalık
ve zararlıları vardır. En önemli hastalıklar virüs hastalıklardır. Bunun için
mutlak surette dikilen fidanın virüs hastalıkları yönünden temiz olması
gerekir. Unlu bit ve Akdeniz meyve sineği görülebilir. Bu iki zararlıya karşı
rutin ilaçlamalar yapılabilir. Bazı mantar hastalıkları önlemek için yılın
belli dönemlerinde bakırlı ilaçlar verilir.
Hasat:
Ekim sonundan başlar Mart sonuna kadar meyve verir. Uzun bir
hasat periyotu vardır. Ağaç üzerindeki meyvelerin yüzde 70'i Aralık sonunda
hasat ediliyor.
Hasat çok hassas yapılmalıdır. Meyve 360 derece döndürülerek
veya makasla kesilerek hasat ediliyor.
Kamkat taze meyve olarak tüketildiği gibi reçeli, marmeladı
da yapılır. Pasta sanayisinde de kullanılır. Sanayisinin giderek geliştiği
görülmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder