Patates suyu kükürt, potasyum, kalsiyum, bakır, magnezyum,
fosfor, demir, A, E, C, B vitaminleri, beta-karoten, folik asit, mineraller
gibi yararlı maddelerin tam bir deposudur. İçecek kolay sindirilebilir bitkisel
protein kaynağıdır. Patatesin içerindeki kompleks karbonhidratlar, adeta
organizma için bir güç kaynağıdır.
Patates suyunun yararları:
- kandaki hemoglobin seviyesini dengeler.
- böbrek fonksiyonlarının iyileştirir.
- kalp damar sistemine şifa verici etkileri vardır.
- bağırsakları çalıştırır
- sindirim organlarındaki kronik kabızlık ve ağrıyı ortadan
kaldırır
- mide ekşimesini ortadan kaldırır.
- iştah açar
- bağ ağrısı süresini ve görülme sıklığını azaltır.
- patates suyu güçlü antioksidanlar (vitamin A, E ve C)
içeriği ile kanserle savaşmaya yardımcı olur.
Şifalı özelliklerinin kabarık listesine rağmen bu mucize
sebze suyu zarar da verebilir. Patates suyu yüksek glisemik (80 üzeri) indekse
sahiptir: kan şekeri düzeyini artırır ki bu da diyabet ve obezitede istenmeyen
bir durumdur.
Patates suyunu hazırlamak için yeşermiş sebze kullanılmaz.
Uzun süreli depolama ve ışığın etkisi altında kabukta solanine, chaconine ve
arsenik gibi bir takım toksik maddeler birikir. Bu
kimyasalların aşırı dozu
ölümcül olabilir.
Patates suyu nasıl hazırlanır:
- patates rendelenir ve tülbentten geçirilir veya patates
katı meyve sıkacağında sıkılır.
- patates suyunu hazırlamak için yeşermiş veya kurumuş
sebzeler kullanılmaz.
- pembe çeşitleri en iyi seçenektir. Bunların besin değeri
diğer türler arasında en yüksektir.
- tedavi sadece taze sıkılmış çiğ patates suyu ile yapılır.
Patates suyu ile tedavi:
Patates suyu kürüne en iyisi taze ürünün olduğu sonbahar
veya yaz sonu başlanmalıdır. Birçok bakımdan taze patates eski patatesten daha
faydalıdır. Vücudun iyileşme sürecinde et, balık, baharatlar, turşu, tatlı
beslenme listesi dışında tutulmalıdır ve sebze ve meyve tercih edilmelidir.
Gastrit, mide ekşimesi, hazımsızlık için patates suyu, aç
karnına bir bardak alınır, sonra da yatağa geri dönülür. 30 dakika sonra,
kalkıp kahvaltı yapılabilir. Her biri 10 günden oluşan 3 iyileştirme seansı
yapılabilir.
Gebelikte mide ekşimesi sırasında patates suyu tıbbi
ilaçlara bir alternatiftir. patates suyu sorunsuz bir şekilde çalışır ve
herhangi bir yan etkisi yoktur.
Asitliğin arttığı dönemde patates suyu günde 3-4 kez
yemeklerden bir saat önce yarım bardak olarak içilir.
Mide ülseri ve 12 parmak bağırsak ülseri sırasında 20 gün
süresince patates suyu içilir. Sebze suyu günde 4 kez tüketilir.
Spazm giderici ve iltihap durdurucu özelliklerinden dolayı
patates suyu pankreatit rahatsızlığında da kullanılır. Günde 2 defa yemekten 10
dakika önce yarım ile bir bardak içilir.
Miyom durumlarında patates suyu kullanımının etkili olduğu
görülmüştür. Rahatsızlık önemli ölçüde azalır veya tamamen yok olur. Miyomdan
kurtulmak için beş ay boyunca taze sıkılmış patates suyunu bir bardak olarak
her sabah içmek gerekir. Genel bir kural olarak, iki ay sonra, miyomda anlamlı
bir azalma görülür. Dört ay sonra, kür tekrarlanır.
Patates suyunu günde üç kez 50-100 gram düzenli olarak
tüketerek baş ağrısı, uykusuzluk ve sinirlilikten kurtulabilirsiniz.
Patates suyu kürünün yan etkileri:
Midesinde asit düşüklüğü olanların, bağırsağı hassas
olanların ve şeker hastalarının patates kürü uygulamaları yasaktır.
Geleneksel tıp: Patates suyunun faydaları ve zararları
Patates beslenmemizdeki başlıca ürünlerden biridir. İçinde
patates olan yemeklerimizin sayısı bir hayli fazladır.
Bunun dışında masaların kral sebzesi sadece bir gıda ürünü
değildir, aynı zamanda halk hekimliğinde şifalı özelliklerinden yararlanılan
tıbbi bir bitkidir.
Kimyasal içeriğinde proteinler, organik asitler, selüloz,
nişasta, kalsiyum, potasyum, demir, vitaminler, şeker gibi aktif bileşenler
bulunur.
Patatesten elde edilen su çeşitli hastalıklarla başa
çıkabiliyor. Şifa verici özelliğinin
bitki çeşitliliği, iklimi, işleme teknolojisi ve diğer birçok faktöre
göre değişiklik göstereceğini de belirtmek isteriz. Güneş ışığı ve yapay
ışıklandırmaya maruz kalan patateste vücuda zararlı alkaloit olan solanine
birikir. Bundan dolayı taze patates tüketimi önemlidir.
Patates suyunun faydalı özellikleri
Patates asitliğini nötralize etmek için gerekli olan
minerallerin bir deposudur. Bu nedenle yüksek asitlikten kaynaklanan gastrit
hastalarının bu sebzenin taze sıkılmış suyunu tüketmeleri tavsiye edilir.
Patates suyunun iyileştirici özellikleri sayesinde, mide
ekşimesi ve mide bulantısı rahatlar, bağırsaklar çalışır, midedeki ağrı
giderilir.
Anti-inflamatuar etkisi varlığı mide ve on iki parmak
bağırsak ülserlerinde olumlu sonuç verir.
Başka faydalarının yanı sıra böbrek hastalığında da
kullanılan sebze suyu diüretik özellikleri nedeniyle organizmayı C vitamini ile
zenginleştirerek, zehirli maddeleri vücuttan temizler.
Bu sebze suyunun düzenli tüketimi, kronik kabızlıkta yararlı
bir laksatif olarak şişkinlik ve gaz ile savaşır, hipertansiyonda kan basıncını
düzene sokar, sistematik baş ağrılarını giderir.
Patates suyu jinekolojide de uygulama alanı bulmuştur, miyom
tedavisi için istikrarlı bir şekilde uygulanır.
Yanıklarda kompres halinde uygulanan bir ilk yardım
aracıdır.
Bunların haricinde, bir yara iyileştirici ajan olarak
yaraların üzerine losyon yerine kullanılır.
Patates suyu göz altı morluğu, çiller ve akne ile de savaşan
mükemmel bir cilt bakım ürünüdür.
Hazırlanma teknolojisi:
- Sertliğini kaybetmemiş sağlıklı sebzeler seçilir.
- Seçilen sebzeler yıkanır, kabukları soyulur ve etli kısmı
rendelenir. Daha sonra tülbentten geçirilerek suyu süzülür.
- Veya patates suyunu sıkmak için basit yöntem olarak katı
meyve suyu sıkacağı kullanılır.
Sadece taze sıkılmış olarak tüketilmesi tavsiye edilir. 2
dakikadan fazla bekletilmemelidir. Bekletildiğinde iyileştirici özellikleri
azalır. Diş etlerinin korunması için patates suyunun bir pipet yardımı ile
içilmesi tavsiye edilir.
Patates suyu kürü yapıldığı dönemde diyet uygulanmalıdır;
et, tuzlu, yağlı, füme gıdalar beslenme listesinden çıkarılır. Suyu içtikten
sonra pasif hareket etmek gerekir, oturmak veya yatmak tavsiye edilir. Yarım
saat kadar sonra yemek yenilebilir.
Kullanımı:
Miyom rahatsızlığı: sabah kahvaltısı öncesinde 100-150 ml patates
suyu 1 tatlı kaşığı bal eklenerek her
gün içilir. 4-6 ay içinde rahatsızlığı azaltır veya ortadan kaldırır.
Mide ve 12 parmak bağırsak ülseri: Sebze suyu minimal
dozlardan başlayarak 1/4 bardak içilir. Daha sonra kademeli olarak artırılarak
3/4 bardak yemeklerden önce 20 gün boyunca içilir. 10 gün ara verilir ve sonra
kür tekrar edilir.
Hipertansiyon, baş ağrısı: 1/4 su bardağı 10 gün boyunca
yemeklerden 30 dk. önce için günde 2-3 kez tüketilir.
Kabızlık: Yemeklerden önce 1/4 - 1/2 arası patates suyu
içilir. Daha iyi etki için 1:1 oranında kırmızı pancar suyu ile
karıştırılabilir.
Gaz: 10 gün üst üste, sabah aç karına 200 ml içilir. 10 gün
ara verdikten sonra kür tekrarlanır.
Yüksek asitli gastrit: Günde 3 kez yemeklerden 1 saat önce
yarım bardak olarak 10 gün boyunca içilir.
Pankreatit: Her gün yemeklerden 1 saat önce yarım bardak
içilir. 100 ml havuç suyu ve 100 ml patates suyu karıştırılarak da
tüketilebilir. 5 dakika dinlendikten sonra 1 bardak kefir içilir. 14 gün kür
uygulanır. Daha sonra 10 gün ara verilir ve tekrarlanır. Sonuca ulaşmak için
genelde 4 seans yeterli oluyor.
Yanıklar: patates suyu ile kompres veya patates lapası
hazırlanarak hasarlı bölgeye konulur. Günde 3-4 kez yenilenir.
Akne: 100 ml patates suyu 1 tatlı kaşığı bal ile
karıştırılır. Hazırlanan karışım yüze sürülür. 20-30 dakika bekletilir. 14 gün
boyunca işlem tekrarlanır. 5-7 gün ara verilir ve sonra yeniden uygulanır.
Gözaltı morlukları: tülbent patates suyu ile ıslatılır. Göz
altına konulur. 25-30 dakika bekletilir ve yıkanır. Gözaltı morluklarına karşı
haftada 2-3 kez uygulanır.
Belirtilen dozlara harfiyen uyulmalıdır. Düşük asitli gastrit,
diyabet ve obezite hastalarının uygulamaları yasaktır.
Patates suyu kürü ne işe yarar?
- Patates suyu mide ve bağırsak ağrılarını rahatlatır.
- Taze hazırlanmış patates suyu tüm vücudu temizler.
- Bu su mide bulantısı rahatlatır.
- Patates suyu mide ekşimesi için faydalıdır.
- Patates suyu yüksek asit ile gastrit durumlarında iyi
gelir.
- Patates suyu midedeki ağrıyı giderir.
- Patates suyu mide ülserleri ve 12 parmak bağırsak ülseri
için içilir.
- Patates suyu kabızlığa iyi gelen bir etkiye sahiptir.
- Patates suyu midenin çalışmasını iyileştirir.
- Patates suyu böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
- Yüksek tansiyon için yararlıdır, çünkü tansiyonu düşürür.
- Patates suyu tonik özelliğine sahiptir.
- Gözlerinin altında şişlikleri, morluk ve torbaları ortadan
kaldırır.
- Patates suyu baş ağrısı için içilir.
Patates suyu kürüne başlamadan önce bilinmesi gereken
ipuçları:
Kürün uygulanması için en iyi vakitler Temmuz ile Şubat
aylarıdır. Bu dönemlerde patates çok sayıda yararlı madde barındırır. Şubat
ayından sonra patateste zararlı madde olan solanine birikir.
Patates suyu kürünün etkili olması için patates suyu taze
olarak sıkılmalıdır. Sebzenin suyu buzdolabında muhafaza edilemez.
Patates suyu içilmeden önce çalkalanmalıdır.
Sebzenin suyu sıkıldıktan sonra 1-2 dakika içinde hemen
tüketilmelidir. Eğer 10 dakika kadar bekletilirse rengi koyulaşır ve içerisinde
bulunan yararlı maddeler uçarlar.
Pembe patates çeşitleri kür için daha uygundur.
Suyu içtikten sonra ağzınızı normal su ile çalkalayın. Veya
pipet yardımıyla için çünkü patates suyu diş minesine zarar verebilir.
Küre başlamadan önce etli, acı, tuzlu ve işlenmiş gıdaları
beslenmenizden çıkarın. Başlamadan birkaç gün önce lavman yapmak önerilir.
Kür için su nasıl hazırlanır:
Sert, yeşermemiş ve hasar görmemiş patatesler seçilir.
Yıkanıp rendelenir ve tülbentten süzülür. Ancak basit yöntem olarak katı meyve sıkacağından
da patatesi geçirebilirsiniz. Tercih sizin.
Dikkat edilmesi gerekenler:
Patates veya suyu uzun süre güneş ışığı ile temas ederse
içerisinde zehirlenmeye yol açan zehirli alkaloit solanine ortaya çıkar.
Mide asitliğinin düşük olduğu kişilerde uygulanmamalıdır.
Ayrıca şeker hastaları da bu kürü uygulayamazlar. Obezite hastaları için de kür
uygun değildir.
Patates suyu kürü uzun süre uygulanmamalıdır. Bu durum
pankreasın çalışmasını olumsuz etkileyebilir.
Patates suyu kürünün uygulanabileceği başka rahatsızlıklar:
Patates suyu sek içilebileceği gibi tadının iyileşmesi için
eşit oranlarda havuç veya kırmızı pancar suyu ile karıştırılarak da içilebilir.
Pankreas rahatsızlığında: Günde 3 kez yemekten 20 dakika
önce yarım bardak içilir. 1:1 oranında havuç suyu ile karıştırılmalıdır.
Tıp 2 diyabette: Taze sıkılmış sebzenin suyunu 1/4 bardak
olarak yemeklerden 20 dakika önce günde 3 defa için.
Uykusuzluk ve streste: Uzun süreli stres ve uykusuzluk
durumunda kürün uygulanması iyi gelir. Patatesin içinde B vitaminleri yer alır.
Bu vitaminler sinir sistemini olumlu etkilerler. 2:2:1 ölçülerinde patates,
havuç ve kereviz suyu hazırlayın. Günde 3 kez yemekten yarım saat önce yarım bardak
olarak için.
Patates suyu kürünü uygulamadan önce doktora danışmanız
gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder