Kara turp veya öksürük turpu (kestane turpu, yazlık turp,
antep turpu) turpgiller (Brassicaceae) familyasından bir bitkidir.
Turp denilince Raphanus cinsi anlaşılır, bu cins diğer
sebzeleri de barındırır. Örneğin, Yabani Turp (Raphanus raphanistrum). Raphanus
sativus'un karşılığı kara turp olmaktadır.
Bitkinin anavatanı Asya'dır. Eski dönemlerden beridir sebze
olarak tüketilir. Yabani halde bilinmemektedir. Avrupa, Kuzey Amerika,
Avustralya ve Asya'nın ılıman iklimlerinde yetiştiriliyor. Bitki humuslu,
derin, biraz nemli toprakları tercih ediyor.
Kara turpun kökleri yenilebilir, kalın, farklı renklerdedir;
kırmızı, beyaz, mor, pembe, siyah. Çiçekleri beyaz, pembe veya mordur. Kökleri
salatalarda ve garnitür olarak çiğ halde kullanılır. Genç yaprakları da salata
ve çorbalara ilave edilir. Kökleri gevrek ve keskindir, acımsı tada
sahiptirler. Bu tat glukosinolatlar ile mirozina enzimlerinin fermantasyonu
sonucunda meydana gelen alil izotiyosiyanat sayesinde ortaya çıkar. (Ayrıca
hardal, bayır turpu ve wasabide de aynı şekilde mevcuttur)
Turp bir takım hastalıkların tedavisi için kullanılır;
boğmaca, kanser, öksürük, gastrit, karaciğer hastalığı ve safra kesesi
hastalığı, kabızlık, hazımsızlık, artrit. Bu türün tohumları uçucu yağ elde
etmek için kullanılabilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder